Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Atentat la moștenirea culturală: Castelul Kornis de la Mănăstirea a rămas fără inorogi

0 1.710

Simbol al localității de sute de ani, Castelul Kornis de la Mănăstirea este practic o ruină, iar acum a rămas și fără cei doi inorogi care încadrau intrarea în principală în clădire.

La începutul acestei săptămâni unul dintre inorogi a fost răsturnat de persoane necunoscute, asta deși cântărea 1,5 tone, localnicii presupunând că intenția a fost de a fura inorogii. La această concluzie s-a ajuns pentru că în zonă au fost găsite și funii, care ar fi ajutat la dărâmarea inorogilor.

Având în vedere incidentul, administratorul obiectivului istoric, un urmaș al familiei Kornis, stabilit acum la Budapesta, a decis ca amândoi inorogii să fie preluați și duși într-un depozit pentru conservare și reabilitare, până când castelul va fi reabilitat iar inorogii își pot relua locul de cinste pe care l-au ocupat vreme de sute de ani.

Potrivit primarului comunei Mica, din care face parte satul Mănăstirea, Tiberiu Zelencz, castelul Kornis ”nu se află în administrarea Primăriei Mica și a Consiliului local, însă mi-aș dori foarte mult să ajungem la un consens cu proprietarul castelului, pentru a-i da cu adevărat acestui obiectiv turistic valoarea care o merită!”

castel-kornis-manastirea-cluj
FOTO: Dan Pop

Incidentul care a avut loc la începutul acestei săptămâni a stârnit reacții vehemente în rândul localnicilor dar și a reprezentanților instituțiilor locale sau culturale din zona județului Cluj. Totuși, având în vedere că este vorba despre o proprietate privată, autoritățile locale nu pot interveni decât pentru curățarea zonei și a vegetației. Mai mult, proprietarul castelului, Ferenc Geher din Budapesta, a desemnat un administrator al castelului, care însă nu poate asigura paza non-stop a obiectivului.

Deocamdată la poliție nu s-a înregistrat nicio plângere cu privire la tentativa de furt a inorogilor, astfel că incidentul de la începutul acestei săptămâni nu va fi verificat de oamenii legii.

Inorogii au fost ridicați și transportați într-un depozit al Fundației Teka din Gherla, iar acum castelul Kornis, fără cei doi inorogi simbol, rămâne să se degradeze în continuare, având în vedere nepăsarea cu care este tratată situația de către proprietarul privat.

inorogi-castel-kornis-manastirea
FOTO: Dan Pop

Primarul Tiberiu Zelencz susține că autoritățile locale din Mica au făcut numeroase demersuri pentru a ajunge la un consens cu proprietarul privind administrarea și reabilitarea castelului, însă în ciuda promisiunilor făcute, nu s-a întreprins nimic în acest sens.

Despre Castelul Kornis

Clădirea principală a castelului a fost construită de către Kristóf Keresztúri intre anii 1573-1593, în stilul renascentist. De-a lungul timpului, castelul a fost mereu completat cu clădiri secundare pe forma unei incinte patrulatere. După ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, în jurul anului 1673 Gáspár Kornis (1641-1683) ridică etajul al doilea al clădirii principale, pe latura sudică.

Fiul său, Zsigmond Kornis, guvernator al Transilvaniei, renovează castelul în 1680. Tot el a reparat castelul, după ce acesta fusese deteriorat în timpul revoltei Curuților de la începutul secolului XVIII, iar în 1720 adaugă două noi bastioane octogonale în partea nordică, este refăcut turnul de la intrarea în castel, pe latura de vest, turn care mai există și astăzi. În această perioadă are loc și redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refăcute lucrările din lemn ale ancadramentelor ultimului etaj și scara ornamentată cu motive populare și sunt aduse decorațiuni din piatră de tuf vulcanic de Dej.

Intrarea în castel avea și o punte suspendată,veche, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol, poartă încadrată de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar și pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se considera că o vegheau.

În cel de al doilea război mondial o parte din castel a fost distrusă, iar după naționalizare colecțiile sale au fost arse de comuniști sau au fost furate. Biblioteca din castel conținea înaintea distrugerii peste 9.000 de volume, formate din colecții de cărți rare. A fost distrusă acum și imensa colecție de istorie naturală. Pavilioanele au căpătat destinații de siloz, cămin și școală culturală.

După 1944 a fost reclădită numai o parte a zidăriei în perioada 1975-1976, iar capela Kornis a fost preluată de biserica ortodoxă. Nu au existat însă lucrări serioase de refacere a castelului și domeniului, castelul ajungând astăzi în ruine. Castelul a rămas cunoscut și pentru statuile celor doi inorogi care îi păzeau intrarea.

Castelul Kornis a fost retrocedat Gabriellei Kornis, care nu a dispus de sumele de bani necesare pentru restaurare, iar acum este în proprietatea lui Ferenc Geher, din Budapesta, care nici el nu dispune de bani pentru reabilitarea acestei bijuterii culturale.

În lista anexă a Legii 5/2000, obiectivul figurează ca „valoare de patrimoniu cultural de interes național (monumente naționale de valoare excepțională)”.

castel-manastirea-reconstituire

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More