Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Atenție la ce postați pe Facebook! Înalta Curte a decis că Facebook este spațiu public

0 242

facebook-sign-89

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, marți, că profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spațiu public, și nu privat.

ICCJ a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureș, care a contestat o sancțiune primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook, potrivit HotNews.

Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureș, a postat pe pagina personală de Facebook la începutul anului 2012 un mesaj: „Arbeit macht frei – asta să înțeleagă protestatarii”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat, în februarie 2012, ca urmare a autosesizării Consiliului, cu amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că „fapta constituie o propagandă naționalistă, care aduce atingere demnității umane și creează o atmosferă degradantă, umilitoare și ofensatoare, îndreptată împotriva grupului de protestatari”.

Mai departe, Munteanu a atacat hotărârea în instanță, considerând-o nelegală, din mai multe motive, invocând între altele și faptul că pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spațiu privat, nu public. Instanța din Mureș i-a respins, însă, contestația fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a înaintat recurs.

Înalta Curte de Justiție și Casație a pronunțat decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunțării. În România, cazul a constituit o premieră.

Curtea de Apel Târgu Mureș a motivat astfel hotărârea pronunțată în ianuarie 2013

„Utilizarea în sine a afirmației <<Arbeit macht frei” într-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumită categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispreț, repudiere, intoleranță, așa încât, reclamantul nu poate susține că a acționat fără vinovăție. Pe de altă parte, nu pot fi reținute nici susținerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnității umane câtă vreme (…) utilizarea acestui slogan, asociat în conștiința populară cu ororile nazismului, dovedește intoleranța acestuia față de drepturile civile ale protestatarilor, consecința fiind lezarea demnității acestora”, se mai arată în decizia Curții de Apel Târgu Mureș.

„Rețeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuță poștală electronică. Profilul său personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoștea”, se mai arată în decizia pronunțată de Curtea de Apel.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More