Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Când trecem la ora de iarnă. De ce se schimbă ora la final de octombrie

0 267

Sfârșitul lunii octombrie este momentul în care schimbăm ora, trecând la ora de iarnă. Astfel, în ultima duminică din lună vom da ceasul înapoi cu o oră.

Ora de iarna este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind cea vinovată pentru „dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil: folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui. Astfel se economisește energia electrică necesară pentru iluminatul public și privat prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activitățile curente. Altfel spus, când trecem la ora de iarnă revenim practic la ora oficială.

Trecerea la ora de iarnă 2015 se face în noaptea dintre 25 octombrie (ultima duminică din luna octombrie). Astfel, ora 4:00 a dimineții de 25 octombrie 2015 va deveni ora 3:00, acea ora repetându-se, iar ziua va avea 25 de ore. 25 octombrie va fi cea mai lungă zi din an.

În fiecare primăvară, mai precis în ultima noapte de sâmbătă spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vară. În acest fel, se folosește lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile. În schimb, odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie, se revine la ora normală.

În țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Însă numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More