Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deranj mare în PNL Cluj. Sute de consilieri riscă să-și piardă mandatul și să fie excluși din PNL

0 1.834

O decizie a Biroului Permanent Județean a Partidului Național Liberal, luată la începutul campaniei electorale pentru alegerile Parlamentare din 11 decembrie, pune pe jar sute de consilieri locali și județeni din Cluj. Aceștia așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă vor pierde sprijinul politic al PNL și vor fi excluși din partid, urmând automat să-și piardă și mandatele obținute la alegerile locale.

Decizia PNL Cluj, adoptată în 10 noiembrie cu unanimitate de voturi, la începutul campaniei electorale, a avut darul de a mobiliza colectivul de partid de a depune toate eforturile pentru a scoate un rezultat cât mai bun la alegerile parlamentare.

Potrivit acestei decizii, semnată de președintele PNL Cluj Daniel Buda, ”scorul electoral al PNL în fiecare Unitate Administrativ Teritorială trebuie să fie egal sau mai mare decât media obținută de partid la nivel județean la alegerile parlamentare din 11 decembrie”.

Responsabili pentru îndeplinirea acestei directive, de a obține un scor electoral mai mare sau egal cu media județeană, au fost numiți consilierii locali și județeni.

Aceștia riscă, potrivit acestei decizii, să fie ”executați” de conducerea județeană: ”Neatingerea acestui target de către consilierii locali și județeni se sancționează cu retragerea sprijinului politic și excluderea, Conform Statutului PNL, Art. 26, Alin. 2, lit. b, care prevede:

”Sancțiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situații:
b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante.”

Având în vedere rezultatele slabe înregistrate de PNL în 11 decembrie în județul Cluj, de această decizie sunt vizați sute de consilieri locali, dar și cei județeni, care provin din localitățile, unitățile administrativ-teritoriale, unde PNL a avut un procent mai mic decât media obținută de partid la nivel județean.

PNL Cluj a obținut la alegerile parlamentare din 11 decembrie un procent de 27,63%, adică 66.001 voturi din totalul de 238.876 de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaților.

Potrivit deciziei PNL Cluj din 10 noiembrie (foto), sunt amenințați cu excluderea din PNL și retragerea sprijinului politic și, automat, pierderea mandatului de consilieri, aleșii locali din următoarele unități administrativ teritoriale:

Cluj-Napoca – 27,35%
Dej – 21,47%
Gherla – 22,26%
Turda – 19,41%
Huedin – 27,35%
Aghireșu – 22,78%
Așchileu – 18,45%
Baciu – 24,44%
Bobîlna 15,47%
Buza – 24,58%
Călărași – 25,95
Cămărașu – 23,62%
Căpușu Mare – 27,57%
Chinteni – 18,34%
Cornești – 21,73%
Cuzdrioara – 22,54%
Feleacu – 17,90%
Gîrbău – 27,18%
Izvoru Crișului – 6,54%
Jichișu de Jos – 17,66%
Luna – 25,63%
Mănăstireni – 26,24%
Mica – 18,64%
Mihai Viteazu – 14,38%
Mintiu Gherlii – 25,67%
Moldovenești – 12,27%
Panticeu – 24,38%
Săndulești – 19,96%
Săvădisla – 14,02%
Sâncraiu – 2,70%
Sânmartin – 6,22%
Suatu – 7,98%
Tritenii de Jos – 21,73
Unguraș – 15,69%
Viișoara – 18,30%

Singurii care pot sta fără griji în ceea ce privește această decizie a PNL Cluj sunt consilierii din orașele și comunele care au depășit scorul electoral la nivel de județ al liberalilor și anume: Câmpia Turzii, Aiton, Aluniș, Apahida, Băișoara, Beliș, Bonțida, Borșa, Căianu, Călățele, Cășeiu, Cătina, Ceanu Mare, Chiuiești, Ciucea, Ciurila, Câțcău, Cojocna, Dăbîca, Fizeșu Gherlii, Florești, Frata, Geaca, Gilău, Iara, Iclod, Jucu, Măguri-Răcătău, Mărgău, Mărișel, Mociu, Negreni, Pălatca, Petreștii de Jos, Ploscoș, Poieni, Recea-Cristur, Rîșca, Săcuieu, Sînpaul, Sic, Tureni, Țaga, Vad, Valea Ierii, Vultureni.

Acestea sunt rezultatele obținute de PNL Cluj la alegerile pentru Camera Deputaților, rezultatele pentru Senat fiind aproximativ asemănătoare, media pe județ a PNL Cluj fiind de 27,99%.

Unele voci din conducerea județeană a partidului dau acum înapoi, spunând că decizia luată în 10 noiembrie a fost una care să-i pună cu osul la treabă pe liberali, o inițiativă mobilizatoare care să-i determine să lupte pentru partid și pentru un rezultat bun în alegeri. Pe de altă parte, sunt alte voci care se tem că tocmai această decizie i-ar fi determinat pe unii liberali să muncească mai puțin, aceștia având interesul ascuns ca să ia locul de consilieri celor care sunt acum în funcție. Adică, spun unii liberali, se prea poate ca unii candidați la alegerile locale pe listele PNL să-și fi dorit un scor mai mic al partidului la parlamentare tocmai pentru ca această decizie să-și producă efectele și astfel să ”urce” pe listă și să primească mandate în locul celor care sunt acum în funcție și care vor fi excluși.

Încercând să vedem care este situația la Dej în urma acestei decizii și  a rezultatului obținut la alegerile parlamentare, am obținut o poziție oficială din partea președintelui PNL Dej, Aurelian Mureșan:

”Da, în ședința Biroului Permanent Județean al PNL din 10 noiembrie am votat în unanimitate o hotărâre prin care ne-am asumat ca în situația în care nu vom avea un scor cel puțin egal cu media de pe județ, să se retragă sprijinul politic acelor consilieri locali și județeni care nu au performat. Consider că, înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să avem o discuție pragmatică la nivel județean și să cumpănim care sunt cele mai bune soluții pentru partid și pentru toți membrii din organizații, ținând cont că, per ansamblu, Clujul a fost printre cele trei județe care au avut rezultate pozitive în lupta cu PSD-ul. În următoarele trei luni vom avea alegeri interne și, sper cu toată convingerea, ca reforma din interiorul partidului să aducă unitate și forță organizațiilor liberale clujene.”

Dacă decizia luată de PNL Cluj va fi pusă în practică, la Dej își vor pierde mandatul de consilier local Aurelian Mureșan, Simion Buburuz, Mihaela Petrean, Adrian Alexandru și Marius Butuza. Aceștia ar urma să fie înlocuiți în Consiliul Local Dej de următorii candidați de pe listă, Radu Emilian, Ștefan Lupan, Daniel Filip, Horațiu Moldovan și Izidor Hațegan. Vizat de excludere ar fi, conform deciziei PNL Cluj, chiar și consilierul județean Marius Mînzat, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, dar și consilierul județean Dan Gavrea.

Totuși, sunt voci numeroase în PNL Cluj care spun că punerea în practică a acestei decizii ar semăna haos în organizațiile locale ale PNL, dar și în organizația județeană, având în vedere numărul foarte mare de consilieri care și-ar pierde astfel funcțiile. O decizie în acest sens va fi luată de către Biroul Politic Județean în urma unei ședințe, care va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor, după sărbătorile de iarnă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More