Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

11 persoane au rămas blocate în Peştera Huda lui Papară din Alba, din cauza unei viituri

0 80

11 oameni au rămas blocaţi, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, mai mule echipaje intervenind la faţa locului.

Echipele de salvare au reuşit, luni seara, să scoată primele două persoane din peştera Huda lui Papară, de pe raza comunei Sălciu, judeţul Alba, unde erau blocaţi 11 oameni şi nu nouă, aşa cum s-a crezut iniţial, patru dintre cei blocaţi fiind adolescenţi francezi.

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că au rămas blocaţi în peşteră doi adulţi şi nouă adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, patru dintre ei fiind de naţionalitate franceză.

Prima persoană a fost scoasă din peşteră, la ora 20.50, potrivit reprezentanţilor ISU Alba.

”Celelalte persoane sunt în regulă, urmează a fi scoase din peşteră”, au mai precizat reprezentaţii ISU Alba, pentru MEDIAFAX.

Autorităţile nu au remis, încă, date cu privire la identitatea sau cetăţenia persoanelor salvate.

11 persoane au rămas blocate, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, judeţul Alba, după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, mai multe echipaje intervenind la faţa locului.

Tot din cauza vremii, în comuna Sălciua, unde se află şi peştera, drumul naţional 75 a fost blocat, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi.

O echipă de speologi a reuşit să intre în interiorul peşterii Huda lui Papară, de pe raza comunei Sălciu, judeţul Alba, unde sunt blocate nouă persoane, printre care şi cetăţeni francezi, salvatorii reuşind să ia legătura cu cei blocaţi, care au transmis că sunt teferi.

Reprezentanţii ISU Alba au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că echipa de speologi urmează să ajungă în locul din peşteră în care se află cele nouă persoane, nivelul apei fiind în scădere.

”O echipă de speologi a reuşit să intre în interior, a reuşit să ia un contact audio, adică prin urlete şi strigături, cu persoanele aflate în peşteră. Se continuă intervenţia până la locul unde se află cei prinşi. O echipă, formată din speologi din mai multe judeţe, intervine, avansează în peşteră. Important e că apa e în scădere şi că au reuşit să intre. Din ce s-a perceput, fiind în peşteră, sunt în regulă. Până nu îi vedem, nu putem spune sigur”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu.

Primarul comunei Sălciu, judeţul Alba, localitate pe raza căreia se află peşterea din Munţii Trascăului, unde nouă persoane au rămas blocate, pe fondul precipitaţiilor abundente, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că echipele Salvaspeo şi Salvamont nu pot interveni, decât după scăderea debitului apei.

”Acum am ajuns în zonă, nu avem nicio informaţie despre ei pentru că în peşteră nu este semnal, iar speologii nu pot intra până nu scade debitul. Peştera e străbătută de o vale, iar cu ploile acestea torenţiale a crescut debitul foarte mult”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Sălciua, Vasile Lombrea.

Subprefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, a confirmat corespondentului MEDIAFAX că printre cei nouă blocaţi în peşteră se află şi cetăţeni francezi.

”Sunt şi cetăţeni francezi şi români, nu avem informaţii clare că ar fi şi copii între ei şi nu ştim dacă sunt persoane vârstnice. Noi avem informaţia că ar fi adulţi, dintre care doi specialişti speologi”, a afirmat Mihaela Alba.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More