Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

15 familii vor putea beneficia de o locuință in Jucu! Trebuie doar să se înscrie în programul Habitat

0 95

avocati habitat cluj

15 familii care trăiesc în condiții inadecvate au șansa de a beneficia de o locuință nouă, decentă și accesibilă prin sprijinul  Habitat for Humanity Cluj. Familiile interesate se pot înscrie în procesul de selecție Habitat până în data de 25 februarie.

Familiile care locuiesc în condiții improprii, cum ar fi cele care trăiesc în spații prea mici, fără o baie sau încălzire centrală, sau în locuințe izolate necorespunzător, pot aplica pentru una din cele 15 locuințe pe care Habitat for Humanity Cluj le va construi în Jucu în 2014. Familiile interesate trebuie să corespundă criteriilor de selecție Habitat Cluj, și anume: să poată dovedi nevoia urgentă de locuire, să dispună de un venit stabil prin care să își achite locuință cu rate lunare fixe, fără profit și să aibă disponibilitatea de a voluntaria la construcția locuințelor.

Familia Moldovan este una din familiile care au fost selectate în 2013, pentru a beneficia de o locuință Habitat. „Locuiesc cu soția mea și cei doi copii în fosta spălătorie a unui bloc de 10 etaje din Mănăștur. Este un spațiu mic, de 17 mp, pe care l-am împărțit cum am putut mai bine, dar tot ne supără că niciunul dintre noi nu are intimitatea lui. Băiatul cel mic s-a îmbolnăvit de astm din cauza igrasiei, pentru că spălătoria nu a fost niciodată izolată. Anul trecut pe vremea asta aflam de Habitat Cluj și mă înscriam în procesul de selecție. Anul acesta, ne vom muta în scurt timp în casă nouă, unde fiecare are spațiul lui și unde ne va fi în sfârșit bine,” povestește Costel Moldovan, tatăl familiei. De-a lungul anului trecut, el a construit alături de echipa Habitat Cluj și de voluntarii locali sau de peste tot din lume care depuneau muncă voluntară în construcția pe șantier pentru a păstra costul caselor mici.

„Cazul familiei Moldovan nu este un caz singular”, explică Ionuț Sâmpetrean, directorul executiv Habitat Cluj. „Datele recensământului din 2011 arată că 38,2% din locuințele din județul Cluj nu dispun de încălzire centrală – adică de termoficare sau centrală proprie – și 22,6% din locuințe nu au baie în casă. Aceste date ne spun că nevoia de locuințe decente în Cluj e cât se poate de reală și că e nevoie să acționăm împotriva locuirii inadecvate. Habitat for Humanity Cluj va continua să facă tot posibilul pentru ca fiecare persoană să dispună de o locuință decentă”, continuă el.

Locuințele din Jucu vor respecta principiul Habitat de a fi simple, decente și accesibile, adresându-se mai multor categorii de familii, în funcție de spațiul util de care dispun: de la doi membri (cuplu tânăr sau familie monoparentală) pentru garsoniere de 37 mp,  la trei membri pentru apartamente de 50 mp, respectiv la familii de 4-5 membri, pentru case de 66 mp.

Familiile care sunt interesate în procesul de selecție și ar dori să beneficieze de o locuință în Jucu pot participa la una din ședințele de informare organizate de Habitat for Humanity Cluj în Jucu sau în Cluj-Napoca. Acestea vor avea loc vineri, 14 februarie, de la ora 14, respectiv sâmbătă, 22 februarie, ora 11, la Biblioteca comunei Jucu. Locațiile și datele ședințelor următoare vor fi anunțate pe www.habitatcluj.ro. Familiile pot de asemenea să contacteze direct organizația Habitat Cluj la numărul de telefon 0264 425 353, zilnic între orele 10 și 16, și să afle informații complete despre procesul de selecție și actele necesare pe site-ul Habitat, www.habitatcluj.ro.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More