Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

15 octombrie, Ziua internațională a femeilor din mediul rural

0 46

Ziua internațională a femeilor din mediul rural se celebrează la nivel mondial, la 15 octombrie, pentru a conștientiza faptul că femeile de la sate au un rol principal în producerea hranei.

Încă de la începutul marcării sale, acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Femeile contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.

Din cauza rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.

Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță.

Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale în situația femeilor din mediul rural.

Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de dezvoltare durabilă până în 2030.

În acest an, pentru a marca Ziua internațională a femeilor din mediul rural, la Palatul Parlamentului din București a avut loc, pe 13 octombrie, o dezbatere sub sloganul „Egalitate de șanse pentru Femeile din Mediul Rural!”, având ca obiectiv crearea unui cadru propice privind accesul pe piața forței de muncă a femeilor din mediul rural, ce șanse au, ce posibilități, ce proiecte există și cine le susține, dar și dacă există un cadru legal care să le avantajeze: reduceri de taxe pentru firme care își desfășoară activitatea în mediul rural și care angajează femei din categorii defavorizate sau care au prioritate la accesarea de fonduri europene pentru susținerea tradițiilor și meșteșugurilor românești, potrivit www.amosnews.ro.

În mai multe orașe din țară sunt organizate evenimente cu prilejul acestei zile. În România, Ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, județul Brașov. În anii următori, Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural-ANFMR a marcat această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradițional, în numeroase localități din țară.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More