Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

2 mai – Ziua mondială a râsului și Ziua națională a tineretului

0 103

În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2021, această zi este marcată la 2 mai. Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs.

În mesajul dedicat ediţiei din 2021 a Zilei mondiale a râsului, Madan Kataria afirmă că, în prezent, avem nevoie de râs mai mult decât oricând. Restricţiile şi îngrijorările cauzate de actuala pandemie pot avea un impact negativ asupra stării de bine şi chiar a sănătăţii mintale. Terapia prin râs este un mod de a combate aceste efecte negative, de a diminua anxietatea şi de a induce o stare de spirit pozitivă, optimistă.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale a râsului, rămâne valabilă tema de anul trecut: „Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem”.

Primul club de terapie prin râs a fost înfiinţat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând şase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând graniţele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

Până în prezent, au fost înfiinţate Cluburi de Râs în peste 116 ţări, inclusiv în România. Potrivit paginii de Facebook a Clubului Laughter Yoga din Bucureşti, „Râsul este gratuit, îl avem cu noi tot timpul, chiar şi atunci când nu avem motiv să râdem. Trebuie doar să ne lăsăm buzele şi corpul să râdă şi deja viaţa noastră se schimbă în bine. În aceste momente tensionate pentru întreaga lume, avem cu toţii nevoie să râdem, să ne destresăm psihic şi fizic”.

Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase şi importante.

De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori şi ”molecule ale fericirii”, sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli. Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Eliberarea endorfinelor în organism poate duce şi la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.

La 2 mai este marcată Ziua Naţională a Tineretului, fiind instituită prin Legea nr. 425/2004.

Potrivit prevederii legislative, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi promovate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în 2004, de 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004, iar Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Din 2016, în fiecare an, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 a programului desfăşurându-se sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, #UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, propunându-şi să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate.

În noiembrie 2018, municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019, la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare. „#rISeUP!” este conceptul cu care Iaşiul a câştigat acest titlu, mandatul noii Capitale a Tineretului derulându-se în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. La 2 mai 2019, cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, în cadrul unui program desfăşurat sub egida „Iaşi, Capitala Tineretului din România 2019-2020”, a fost inaugurat Tramvaiul Tinerilor, cel de-al treisprezecelea tramvai pictat în cadrul programului „Iaşi, oraş al tramvaielor pictate”. Festivitatea a fost urmată de cursa inaugurală spre Piaţa Palatului Culturii, unde a fost dezvelit totemul #rISeUp.

Capitala Tineretului din România, în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021, a fost Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România, desfăşurată la Iaşi în octombrie 2019. Conceptul câştigător #ComeToSEAus şi-a propus să adune la aceeaşi masă tinerii constănţeni, pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. Mandatul Constanţei pentru purtarea titlului de Capitala Tineretului din România a fost relocat pentru perioada 2 mai 2021 – 1 mai 2022. Reorganizare a fost decisă de comun acord de către Guvernanţa programului Capitala Tineretului din România şi organizatorii locali, respectiv Primăria Municipiului Constanţa şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanţa. Programul poate fi organizat chiar cu prelungirea stării de alertă şi a situaţiei generale cauzate de pandemia cu noul coronavirus.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More