3 Mai, Ziua mondială a libertății presei
Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.
Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi si de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”
În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei. Tema propusă pentru 2013 este „Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media.
Cu ocazia acestei zile UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii în care lucra, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.
Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO
Jurnalista etiopiană Reeyot Alemu, aflată în închisoare în prezent, este câştigătoarea Premiului mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost recomandată de juriul internaţional independent pentru recunoaşterea „curajului excepţional, rezistenţa şi angajamentul său în libertatea de exprimare”. Reeyot Alemu a scris mai multe articole critice la adresa puterii politice şi a semnalat problemele sociale, concentrându-se asupra cauzelor profunde ale sărăciei, și egalitatea între sexe.
În 2010 a fondat propria editură și o revistă lunară numită Schimbare. Ambele au fost ulterior închise. Alemu a fost arestată în iunie 2011, în timp ce lucra ca un cronicar obişnuit pentru Feteh, un ziar săptămânal național. Ea ispășește, în prezent, o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.