Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

3 miliarde de euro împrumut extern într-o singură zi

0 262

România s-a împrumutat într-o singur zi cu 3 miliarde de euro. Teodorovici afirmă că acest împrumut este un „succes”.

Ieri, 27 martie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani, anunță mai multe publicații precum Adevărul.

Totodată, ministrul Eugen Teodorovici, interpelat pentru a da explicații pentru acest gest, a explicat care este scopul acestui împrumut şi de ce dobânda este mai mare decât cea percepută Greciei. Conform ministrului, citat de cei de la Digi24, acest împrumut a fost „un succes” și că demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. De asemenea acesta a afirmat că este foarte nemulțumit de modul în care se discută acest împrumut în spațiul public și că opinia trebuie să înțeleagă faptul că prețurile ar fi crescut dacă s-ar fi anunțat mai devreme dorința pentru împrumut.

„Știți ce înseamnă, ca ministru de Finanțe, să ieși cu o zi-două înainte și să spui că vrei să te împrumuți cu suma x? Orice țară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe piețele exerne, pentru că în momentul ăla prețul crește”, a spus Teodorovici într-o intervenție la Digi24.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai adăugat că banii aceștia înseamnă finanțare pentru 6 luni, dar nu a specificat dacă finanțarea se referă la anumite investiții.

„Ceea ce azi am luat din piață ne ajută să avem finanțare pentru cel puțin 6 luni. Într-o posibilă situație incomodă pe plan internațional ne asigură nouă stabilitate”, a afirmat ministrul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More