Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

31 August – Ziua Limbii Române

0 42

ziua limbii romane

În fiecare an în ziua de 31 august în țara noastră se sărbătorește Ziua Limbii Române. Această zi este sărbătorită și în Republica Moldova, sub titulatura ”Limba noastră” încă din anul 1990.

Ziua Limbii Române a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Limba română face parte din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Limba română este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană. Datorită diferenței tipologice, limba română mai este numită limba dacoromână sau dialectul dacoromân.

Limba română este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde aproximativ 75% din populație o consideră limbă maternă.

După ultimul recensământ din 2011, limba română este limba maternă a peste 90% din populația României. Limba română este oficială și în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More