Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

69 de percheziții în întreaga țară. Clujul și Sălajul printre județele vizate

0 510

Mai multe percheziții domiciliare se desfășoară în întreaga țara și 56 de persoane sunt cercetate pentru infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate. Clujul și Sălajul se află printre județele vizate. Se estimează că persoanele cercetate au cauzat un prejudiciu de 21.300.000 de euro statutului german.

Tribunalul Cluj a autorizat la data de 27.09.2018 efectuarea unui număr total de 69 percheziţii domiciliare, în 12 judeţe din ţară şi municipiul Bucureşti, la domiciliile a 56 de persoane cercetate sub aspectul  comiterii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma autocratului şi complicitate. Clujul și Sălajul se află printre județele vizate, alături de Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sibiu, Teleorman și Tulcea.

Astfel azi, 09.10.2018, au fost efectuate percheziții domiciliare și alte activităţi procedurale în judeţele mai sus menționate dar și în municipiul București, la adresele persoanelor cercetate sau ale societăților comerciale administrate de către aceștia, unde există informații că s-ar afla obiecte sau înscrisuri ce au legătură cu infracțiunile cercetate.

De asemenea vor fi puse în executare un număr total de 56 de mandate de aducere a suspecților cercetați, aceștia urmând a fi audiați la sediul fiecărei unități de investigare a criminalității economice din fiecare județ în parte.

Respectivele persoane sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip ”firmă fantomă” din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria. Practic se achiziționau scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achizițiilor erau persoane fizice din România.

Acţiunea comună a poliţiştilor de la structurile de investigare a criminalităţii economice se desfăşoară în comun cu reprezentanţii autorităţilor germane și în conformitate cu dispoziţiile art.13 din Convenţia cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale U.E din 29.05.2000 şi cu Decizia-cadru a Consiliului din 13.06.2002, în data de 29.05.2018, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST, s-a încheiat Acordul privind constituirea unei echipe comune de anchetă (JIT) între Parchetul Nürnberg-Fürth din Germania şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Acordul privind constituirea unei echipe comune de anchetă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj .

Echipa a devenit operaţională în data de 29.05.2018 şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale înregistrate la  Parchetul Nürnberg-Fürt şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și aflat în instrumentarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Investigații Complexe.

Având în vedere acordul cadru JIT din data de 29.05.2018 și dosarul penal aflat în lucru în prezent se efectuează cercetări față de un număr total de 56 suspecţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autocratului și a complicității.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More