Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

A început sezonul incendiilor de vegetație

0 29

Finalul săptămânii trecute a fost unul plin de evenimente pentru pompierii din Maramureș, care au fost nevoiți să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetație, dar și la alte incendii în județ.

Potrivit unui comunicat al ISU Maramureș, Pichetul de Pompieri Târgu Lăpuș a lichidat vineri un incendiu de vegetație uscată, în urma căruia au ars circa 0,5 hectare de litieră de pădure în localitatea Boiereni.

Militarii din cadrul Punctului de Lucru Șomcuta Mare au lichidat și ei un incendiu de vegetație uscată în Ciolt. Flăcările au mistuit circa 5 hectare de vegetație uscată.

Pompierii lăpușeni au intervenit în Coroieni, cu două echipaje de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autocamion. Focul a distrus cabina în proporție de 95 % , însă pompierii au reușit să salveze remorca autocamionului.

Sâmbătă, 02.03.2019, pompierii băimăreni au lichidat un incendiu în urma căruia au ars circa 4000 kg de deșeuri menajere, pe Dealul Florilor din Baia Mare.  Garda de Intervenție Bogdan Vodă a intervenit în Dragomirești pentru lichidarea unui incendiu izbucnit  în bucătăria unei locuințe. Flăcările au distrus circa 6 metri pătrați de tavan și perete din lemn.

Duminică, 03.03., pompierii din Borșa au lichidat un incendiu izbucnit la un coș de fum. În urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş face apel la cetăţeni să respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
 să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
 să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
 arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
 cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificareazilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
 să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea
acesteia.
De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: 
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More