Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

A pierdut PSD-ALDE majoritatea? Dragnea renunță la restructurarea Guvernului

0 886

Decizia de a ceda în fața Președintelui României și de a propune miniștrii interimari în locul unei restructurări a Guvernului arată frica PSD-ALDE.

Potrivit mai multor publicații, alianța PSD-ALDE dă semne de slăbiciune, iar liderul social democrat, Liviu Dragnea, pare a fi rămas fără arme politice. Semnul cel mai accentuat al căderii alianței aflate la putere este chiar renunțarea la restructurarea actualului Guvern.

Președintele PSD a renunțat, așadar la numirea lui Nicolicea la Justiție, dar a dat la o parte și numele puse pe lista celorlalte două ministere, Fonduri Europene (unde se vehicula numele Oanei Florea) și Diaspora (propus Tit Brăiloiu). Dragnea a cedat pare-se în fața președintelui Klaus Iohannis, care a refuzat numirea celor trei și a cerut miniștrii interimari.

„Sunt persoane nepotrivite pentru funcţia de ministru şi în consecinţă nu accept această remaniere aşa cum mi-a fost propusă. Această remaniere e un fel de farsă. Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare. Este cauzată de o răfuială mai degrabă din interiorul PSD“ a reacționat Președintele României, citat de cei de la Adevărul.

Aceste răfuieli și decizii întortocheate, spun analiștii politici, arată că Liviu Dragnea este conștient că stă pe marginea prăpastiei. El s-a ferit de restructurarea Guvernului deoarece știe că votul de încredere al Parlamentului pentru un nou guvern ar fi putut eșua. Cauza ar fi că alianța PSD-ALDE are doar cu 6 voturi în plus față de opoziția din Parlament. Aceste voturi aparțin minorităților naționale sau reprezentanților UDMR. Însă aceștia și-au arătat intenția de a nu se amesteca în procesul de restructurare a Executivului.

Rezultatul a fost că PSD a venit cu miniștrii interimari în fața lui Klaus Iohannis. Pentru Justiție a fost propusă vicepremierul Ana Birchal, la Fonduri Europene a fost înaintat numele lui Eugen Teodorovici, iar pentru Diaspora este propus Radu Oprea.

Nu în ultimul rând, premierul Viorica Dăncilă a venit cu afirmații tipice dânsei și îndreptate critic spre Președintele României, chiar dacă, în ultima vreme, tensiunea dintre ea și Liviu Dragnea escaladează.

„Sunt un om al dialogului şi am încercat, aşa cum era şi firesc, să am cu preşedintele Iohannis o discuţie premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că preşedintele refuză colaborarea instituţională şi că, în continuare, prin acţiunile sale încearcă să împiedice buna desfăşurare a activităţii Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru preşedintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activităţii ministerelor şi punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor“, a transmis Viorica Dăncilă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More