Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Act normativ. Populația obligată de armată să presteze diverse servicii în caz de stare de asediu

0 387

Un act normativ stabilește că în cazul unei stări de asediu sau stare de urgență, tinerii și bărbații apți de muncă sunt obligați să presteze diverse activități în interes public.

Potrivit unui act normativ și anume Legea 164/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, tinerii şi pe bărbaţii apţi de muncă ce locuiesc în localităţi în care a fost declarată starea de asediu sau starea de urgenţă să presteze diverse activităţi în interes public.

Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret. Cele două situaţii sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre, scriu cei de la Adevărul.

Totodată în urma unei astfel de situații autorităţile au posibilitatea de a rechiziţiona şi diverse bunuri. Reprezentanții armatei au astfel dreptul să ia din gospodăriile oamenilor diverse lucruri fiind obligaţi ca ulterior să le restituie. Dacă acest lucru nu mai este posibil, Armata va fi obligată să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora.

De asemenea cei care refuză să se conformeze unei astfel de situații vor fi țintele unor pedepsele. Nerespectarea acestei legi în caz de asediu ori stare de urgență „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More