Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Acţiune de verificare a staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz în Cluj

0 36

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Cluj au efectuat o acţiune de verificare în trafic a modului în care şoferii utilizează staţiile mobile de emisie-recepţie în aşa-numita „bandă civică”, banda de 27 de MHz.

În judeţul Cluj, controlul a avut loc la ieşirea de pe autostradă, localitatea Gilău, unde reprezentanţii celor două instituţii au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 18 autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că doi dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale. Abaterile au fost sancţionate cu avertisment.

Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Această bandă este destinată comunicaţiilor între puncte apropiate şi este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, însă este interzisă utilizarea în frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz. Puterea de emisie a echipamentelor care funcţionează în această bandă trebuie să fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiată, astfel încât să se elimine riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile în spectrul radio. De asemenea, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.

“Cu toate că folosirea benzii civice nu necesită o licenţă, şoferii trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată şi că această utilizare este reglementată de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta şi utilizarea normală a benzii libere. Deocamdată, acţiunile de control ale Autorităţii au scop preventiv, urmărind informarea şi readucerea în legalitate a celor care utilizează incorect acest tip de echipamente, dar dacă vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevăzute de lege” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Simultan cu acţiunea din judeţul Cluj, ANCOM şi agenţii Poliţiei Rutiere au mai desfăşurat verificări şi în judeţele Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea, unde au oprit şi au controlat în total 138 de autovehicule echipate cu astfel de staţii, aplicând 15 avertismente.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.

ANCOM a creat pe site-ul său o pagină dedicată acestui subiect, unde cei interesaţi pot afla toate informaţiile cu privire la utilizarea benzii de 27 MHz şi a staţiilor de emisie – recepţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More