Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Acțiuni și controale la regimul armelor și munițiilor în Bistrița-Năsăud

0 151

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și structuri de ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au acționat, în perioada 23-24 mai, pe linia respectării regimului armelor și munițiilor, pe raza întregului județ.

Pentru prevenirea și combaterea nerespectării regimului armelor și munițiilor, polițiștii au efectuat 11 controale și o percheziție domiciliară la persoane care dețin arme.

Cu această ocazie, au fost constatate 12 infracțiuni la regimul armelor și munițiilor și au fost ridicate în vederea confiscării 12 arme, deținute ilegal.

ATENȚIE! Deținătorii de arme trebuie să aibă în vedere următoarele:

Rudele persoanelor care au deţinut arme sau materiale explozive sunt obligate ca, după decesul acestora, să anunţe Poliţia.

De asemenea, vă reamintim faptul că nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu închisoarea, astfel:

 • Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni, precum circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, tentativa se pedepseşte ;
 • Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă;
 • Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiuni privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepseşte cu închisoare la unu la 5 ani;
 • Nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Pemisul de armă este valabil 5 ani, de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri.

Condiţiile de păstrare şi port ale armelor letale, de către  persoanele autorizate în acest sens:

 • Titularul dreptului de a purta şi a folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
 • Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
 • Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
 • Trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;
 • Să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;
 • Trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
 • Să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
 • Deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More