Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Activitățile artistice, interzise în biserici. Se interzice și filmatul sau fotografiatul

1 577

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, în lăcaşurile de cult, să fie interzise desfăşurarea şi filmarea activităţilor culturale şi artistice, pe motiv că acestea „pot provoca tendinţe de auto-secularizare” a spaţiului bisericesc.

„Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult, pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.

De asemenea, vor fi acceptate filmări care au ca scop promovarea istoriei şi patrimoniului bisericii respective.

„Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale”, mai reiese din comunicatul instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat, pentru MEDIAFAX, că vor fi acceptate filmărille făcute în cadrul unor evenimente de familie aşa cum sunt nunţile sau botezurile.

„Hotărârea Sinodului nu are legătură cu filmările făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viaţa familiei, aşa cum este Botezul şi Sf. Cununie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) sau filmări ale unor scene de film. Spaţiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica rămâne desigur implicată in colaborarea cu cei care organizează asemenea acte culturale, dar doreşte respectarea graniţei între un spaţiu sacru şi un spaţiu secular pentru a evita amestecarea registrelor”, a menţionat Vasile Bănescu.

Sursa: Mediafax

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Dorin spune

    sa spun ce cred? cred ca BOR este arhaica, inapoiata rau de tot….sper sa se autodesfiinteze…poate ajungem cumva sa avem conducatori de tara adevarati care sa nu mai sponsorizeze biserica iar poporul sa nu mai fie un inchinator la moaste si pupator de maini preotesti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More