Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Acuzat de hărțuire sexuală, șantaj și purtare abuzivă, directorul Penitenciarului Baia Mare a fost revocat

0 1.859

Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiş, acuzat de hărţuire, purtare abuzivă şi şantaj, a fost revocat din funcţie.

”În urma finalizării verificărilor dispuse la Penitenciarul Baia Mare, conducerea Ministerului Justiţiei a luat act de confirmarea unor deficienţe pe linia activităţii manageriale a directorului de unitate şi a luat, în data de 22.08.2022, măsura revocării din funcţia de conducere a acestuia, conform legislaţiei în vigoare”, transmite Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Instituţia precizează că manifestă toleranţă zero în orice situaţie de încălcare a legislaţiei sau a codului deontologic.

Conform Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Chiş este acuzat de purtare abuzivă în formă continuată, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual în formă continuată şi şantaj.

Sindicaliştii acuză că de la declanşarea controlului de către ofiţerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) urmare informaţiilor publicate de Recorder cu privire  la comportamentul său, Horia Chiş a exercitat o presiune constantă asupra poliţiştilor de penitenciare care au dat declaraţii împotriva sa.

Recorder a relatat că pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare a ieşit din biroul directorului Horia Chiş, în stare de şoc şi cu urme roşii pe gât, iar peste câteva minute, a fost întocmit un raport intern în care medicul instituţiei descria semnele unei agresiuni şi recomanda o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist a atestat negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituţii publice are, oficial, o victimă, dar nu şi un agresor.

”Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize şi nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar şeful ei, directorul Horia Chiş”, relata Recorder.

Femeia susţine că atacul violent al şefului nu a apărut din senin şi nici nu a fost un caz izolat. Comportamentul abuziv al bărbatului ar fi fost doar punctul culminant al unei perioade pline de hărţuiri pe care angajata ar fi fost nevoită să le îndure la locul de muncă timp de mai bine de un an. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More