Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Acuze grave în cazul minei de sare de la Nireș. Sătenii așteaptă să fie despăgubiți pentru că le-au fost folosite terenurile – FOTO/VIDEO

0 637

Scandal despagubiri mina de sare Nires Cluj someseanulro (1)

Nici n-au început bine lucrările pentru noua mină de sare din localitatea clujeană Nireș, că acuzele și scandalul au și început să apară. Unii săteni acuză Primăria Mica și pe reprezentanții firmei care efectuează cercetările geologice că le-au fost ocupate abuziv terenurile fără să fie despăgubiți.

Este și cazul familiei Botiza din satul Nireș, care susține că muncitorii firmei Salzbergwerk Ressourcen und Investitionen le-au ocupat abuziv terenul cu diverse utilaje, materiale de construcții și mașini. Compania respectivă efectuează cercetări geologice în localitatea Nireș încă din primăvara acestui an, după ce s-a descoperit că în zonă se află un mare zăcământ de sare.

În urma cercetărilor efectuate de către experți veniți de la București și a identificării suprafețelor de teren sub care se află zăcămintele de sare, reprezentanții Primăriei Mica, dar și ai companiei  care efectuează cercetările, au început negocierile cu proprietarii de terenuri din zonă. Unii dintre ei au acceptat să-și vândă terenurile deținute în zonă, alții, însă, au fost de acord doar să ofere terenurile spre cercetare geologică, fiind despăgubiți de către firma bucureșteană.

Nu este și cazul familiei Botiza, care nu a vrut să vândă acel teren, moștenit din străbuni. După numeroase încercări de a convinge familia Botiza să vândă terenul, reprezentanții autorităților locale au renunțat la acest demers.

”Au vrut să cumpere pământul întâi. Eu am spus că nu vreau să-l vând. Ei au vrut parcela ca să facă clădiri pe terenul nostru, pentru personalul de la salina ce vor s-o construiască. Fără să ne anunțe, au venit cu utilaje pe pământul nostru, au săpat, au făcut o groapă, pe care apoi au astupat-o, au distrus tot terenul”, spun oamenii nemulțumiți.

Aceștia-i acuză pe muncitorii angajați de firma de cercetare geologică de faptul că le-au ocupat abuziv terenul, fără să ceară permisiune și fără să le ofere despăgubiri, așa cum le-au oferit altora care au terenuri în zonă.

”Celorlalți care au terenuri în zonă le-au dat despăgubiri și de câte 15-20 de milioane, doar nouă nu ne-au dat nimic. Am făcut plângere la primărie pentru că au intrat cu utilajele pe terenul nostru (plângere cu numărul de înregistrare 3972/29.10.2014), am făcut sesizare și la poliție (înregistrată la Nireș în Dosarul 114459/23.10.2014). N-am primit niciun răspuns”, acuză oamenii, asta deși legea impune instituțiilor statului să răspundă sesizărilor primite în maximum 30 de zile.

După numeroase demersuri pe plan local în încercarea de a fi despăgubiți pentru că le-a fost folosit abuziv terenul, oamenii au luat legătura și cu conducerea firmei Salzbergwerk Ressourcen und Investitionen SRL, societate cu sediul în București înființată anul trecut, ai cărei asociați sunt Bogdan Ionuț Niță și Bogdan Alexandru Tudorache.

”Ne-au tot dus cu zăhărelul, ne-au promis că se rezolvă, dar n-au mai venit. Domnul Sergiu (reprezentantul firmei de la București) probabil i-a dat banii doamnei Maria Ciotlăuș de la Primăria Mica, însă doamna nu a dat banii mai departe, decât la cine a vrut ea. Nouă nu ne-a dat, a dat la alții. 

Maria Ciotlăuș a zis întâi că nu este terenul nostru și că nu avem drept să cerem despăgubiri. Păi cum să nu fie terenul nostru dacă mai întâi a venit la noi și a zis să-l vindem? Cum era să-l vindem terenul lor dacă nu era al nostru? Apoi a zis că nu noi suntem proprietari, dar noi avem acte de proprietate pe acel teren (vezi jos foto titlu nr. 3187/3376, proprietar Botiza S. Otilia, suprafață 6 ha și 700 mp). Apoi au recunoscut că e terenul nostru, dar acum ne tot amână cu povestea”, au declarat oamenii pentru Someșeanul.ro.

Aceștia sunt disperați, după ce de luni de zile sunt amânați în continuu ba de cei de la primărie, ba de cei de la societatea bucureșteană. Mai mult, proprietara terenului, care locuiește acum în Ungaria, spune că a apelat și la primarul comunei Mica, Pavel Goron: ”A vorbit ca și cu ultimul om cu mine. M-a jignit și a înjurat, chiar și după ce i-am spus că voi apela la instanța de judecată și chiar la DNA. De aceea ne-am adresat presei, pentru că nu mai știm ce să facem. Ne putem trezi în câteva zile că ăia (muncitorii n.r.) își iau toate utilajele de pe terenul nostru și noi rămânem așa, după ce ei s-au folosit de proprietatea noastră. Acesta este un caz clar de încălcare a proprietății și de tulburare de posesie, dar deși am făcut sesizare la poliție, n-am primit nicio rezolvare.”

În încercarea de a afla și versiunea celor acuzați în toată această poveste ne-am lovit de uși închise. În ziua realizării materialului, miercuri 10 decembrie, ușa Primăriei Mica era închisă la ora 15:25. Mai mult, Maria Ciotlăuș, reprezentanta primăriei și persoana direct acuzată în acest scandal nu a răspuns la telefon reporterilor Someșeanul.ro. Cu toate acestea, stăm la dispoziția celor vizați de acest material, de la Primăria Mica sau firma bucureșteană, în cazul în care doresc să ofere un drept la replică.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More