Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Adio, credite mari! Limitarea gradului de îndatorare la bănci votată de BNR

0 451

Limitarea gradului de îndatorare la bănci pune frână şi pretenţiilor, atunci când vine vorba despre locuinţe. De anul viitor, românii trebuie să îşi refacă socotelile, pentru că vor fi nevoiţi să acceseze credite mai mici. Şi creditele de nevoi personale, fără garanţii, vor fi afectate.

Decizia Băncii Naţionale frânează creditarea şi asta pentru că la noi în ţară este un fenomen care a atins un nivel record. De aceea, un român care câştigă lunar un salariu de 2.700 de lei nu se va mai încadra la un credit pentru o locuinţă spaţioasă, cum ar fi una de două camere, ci va trebui să se limiteze la o garsonieră, poate chiar într-o zonă limitrofă.

La un salariu de aproape 2700 de lei un român poate lua acum un credit imobiliar de 200 de mii de lei, cu un grad de îndatorare mediu de 50%. De la 1 ianuarie, el va putea accesa doar un credit de maximum 185 de mii de lei. Constructorii se gândesc, deja, la soluţii.

Cea mai mare lovitură e dată creditelor de nevoi personale. De pildă, acelaşi salariat care câştigă aproape 2.700 de lei pe lună, poate acum să ia un credit fără garanţii de 80.000 de lei, pentru că banca îi acceptă şi un grad de îndatorare de 70% din venit. Din 2019, acelaşi salariat va putea lua un credit de 53.000 de lei.

Aceste credite de consum vor fi afectate mai mult. Nu credem că va avea un impact semnificativ pe piaţa imobiliară şi pentru că în ceea ce priveşte sectorul imobiliar există un bonus de cinci la sută, suplimentar peste nivelul de 40 la sută – Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR

Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Totuşi, BNR a lăsat o portiţă. 15 la sută din credite vor putea fi acordate fără aceste restricţii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More