Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Adolescent din Dej, trimis în judecată pentru trafic de minori și proxenetism

0 304

Un tânăr de 18 ani din Dej a fost trimis în judecată trimis în judecată pentru trafic de minori și proxenetism, la data comiterii faptelor fiind minor, însă pe parcursul procesului a devenit major.

Acesta este deținut în Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova, informează Clujust.ro, ca urmare a Deciziei penale nr. 1282/A/2016 a Curții de Apel Cluj.

Robert Adrian M., în vârstă acum de 19 ani, a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durata de 2 (doi) ani și 6 (șase) luni, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, instanța considerând absorbită infracțiunea de proxenetism.

Tânărul din Dej a fost condamnat după ce a obligat o minoră din Uriu să practice prostituția, adolescentul obținând profituri de pe urma acesteia.

Cei doi s-au cunoscut la începutul anului 2015, pe când victima, Alexandra C., avea doar 15 ani. Aceasta practica deja prostituția de la vârsta de 14 ani și provenea dintr-o familie dezorganizată. Cei doi au avut o relație de concubinaj, tânărul încurajând-o pe minoră să practice prostituția. Aceasta a acceptat, deoarece a dezvoltat un sentiment de atașament față de inculpat, chiar dacă acesta era violent fizic și verbal.
”Din probațiunea administrată în cauză, respectiv declarațiile persoanei vătămate, a inculpatului, a martorului amenințat cu pseudonimul V___ și a martorilor S. M-I, M. N.-D, rezultă fără niciun fel de dubiu faptul că în perioada ianuarie 2015 – începutul lunii februarie 2016 minora a fost găzduită la locuința părinților minorului, în municipiul Dej, str……nr. 49, județul Cluj. (…)”, se arată în actele administrate la dosar.

Potrivit acestora, inculpatul exercita controlul deplin asupra persoanei vătămate, impunându-i tarifele pe care să le practice, alegându-i clienții cărora să le onoreze solicitările (…), stabilindu-i durata de timp alocată fiecărui client- exercitând, sub acest aspect un contro strict, inopinat, asupra minorei și neezitând să intre peste persoana vătămată și clientul său dacă aceștia depășeau perioada de timp alocată; stabilind și controlând teritoriul de activitate al persoanei vătămate inclusiv prin recurgerea la amenințări și violențe la adresa celorlalte prostituate care încălcau acest teritoriu; stabilind și controlând modul de relaționare al persoanei vătămate cu restul fetelor care își desfășurau activitatea în zonă; controlând în permanență modul de respectare al orarului de activitate al minorei și a locației unde se află, prin vizite inopinate și contactarea telefonică a colegelor de activitate și nu în ultimul rând, prin colectarea sistematică a câștigurilor obținute de persoana vătămată din activitatea de prostituție și gestionarea exclusivă a acestor câștiguri, încât inculpatul și familia acestuia aveau un nivel de trai ridicat, în schimb minora era neîngrijită, muncea până la epuizare și nu avea voie să se odihnească potrivit nevoilor și primea de mâncare câte un sandviș și țigări la bucată aduse de inculpat, fiind supusă și violențelor verbale și fizice din partea inculpatului care știa să profite de împrejurarea că minora nu avea unde să locuiască (în acest sens sunt relevante episoadele în care fiind certată cu inculpatul, minora se caza pentru câteva zile la hoteluri sau pensiuni din Dej).

Clujust.ro precizează că sumele de bani obținute de inculpat de pe urma exploatării minorei (suma minimală obținută în cuantum de 39.000 lei fiind determinată la nivelul a 150 lei pe zi, 20 de zile pe lună, potrivit declarațiilor persoanei vătămate însăși, care se coroborează și cu declarațiile martorei C. A. I , dar și circumstanțele personale ale inculpatului care a suferit o condamnare penală în Austria pentru săvârșirea infracțiunii de furt, este cunoscut la nivelul comunității ca o persoană turbulentă, recalcitrantă și violentă, făcând parte și dintr-un anturaj format din persoane cu reputație similară, nu are nici o preocupare în sensul obținerii de venituri licite, afirmând chiar literal că munca nu este pentru el, aspecte care imprimă o gravitate sporită faptei săvârșite cu vinovăție de inculpat, chiar dacă acesta s-a prevalat de procedura recunoașterii învinuirii.

Raportat la toate aceste criterii, instanța s-a orientat înspre aplicarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru de detenție. Instanța reține că ”măsura educativă se va putea lua față de inculpatul minor M. R. A. pe o durată cuprinsă între 1 an și 4 luni și 3 ani și 4 luni, urmând a fi individualizată înspre mediul limitelor astfel reduse, la 2 (doi) ani și 6 (șase) luni internare într-un centru de detenție.”, se arată în sentință. Mai mult, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat, în favoarea statului, a sumei de 39.000 lei obținuți prin săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, sumă de bani calculată potrivit raționamentului relevat la capitolul destinat individualizării măsurii educative.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More