Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aeroportul International Cluj-Napoca va purta numele unui personaj istoric

4 47

aeroport-clujNumele Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca se află în dezbatere din vara anului trecut. Deşi iniţial se vehiculau nume precum Smaranda Brăescu, Emil Racoviţă şi Hermann Oberth, cele mai mari şanse le are numele „Avram Iancu”.

Sursele din Consiliul Judeţean Cluj spun că, după mai multe dezbateri, varianta agreată de social democraţi este cea care va da numele Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Astfel, acesta ar urma să fie denumit „Avram Iancu”.

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

O altă varianta care s-a aflat în discuţie a fost cea propusă de liberali şi anume „Ferdinand I”.

Iniţial, cele trei nume care erau în dezbatere au fost Smaranda Brăescu, Emil Racoviţă şi Hermann Oberth.

Smaranda Brăescu, numită şi regina înălţimilor a fost prima femeie paraşutist din România şi printre primele din lume. În 1931 a efectuat un salt de la 6.000 de metri cu care a doborât recordul feminin mondial, iar în 1932, cu saltul de la peste 7.000 de metri, a bătut recordul mondial deţinut de un american.

Născut la 15 noiembrie 1868 numele exploratorului, speologului şi biologului Emil Racoviţă are legături strânse cu Clujul. Acesta a pus bazele Institutului de Speologie la Universitatea Cluj la căpătâiul căruia au stat toate studiile strânse de biolog în cadrul explorărilor sale în sute de peşteri. Acesta a fost preşedinte al Academiei Române de Ştiinţe între 1926 şi 1929 şi rector al Universităţii din Cluj între 1929 şi 1930.

Hermann Oberth s-a născut pe 25 iunie 1894 la Sibiu şi doar 15 ani mai târziu a început primul său proiect pentru o rachetă cu echipaj uman. A studiat fizica la Cluj, Munchen şi Gottingen şi în 1930 obţine prima expertiză oficială pentru motorul unic de rachetă, iar între 1932 şi 1935 dezvoltă mai multe metode experimentale de rachete, o parte dintre ele fiind şi lansate. scrie citynews.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. jm spune

    ii un pic cam veche stirea asta 🙂

  2. jm spune

    ii un pic cam veche stirea asta 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More