Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Afaceri ilegale cu alcool în Maramureș, anchetate de DNA

0 89

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Sorin Tiberiu Bușecan, acesta fiind anchetat pentru faptul că producea ilegal alcool în fabrica deținută de cumnatul său în localitatea Buciumi.

Potrivit procurorilor DNA, în sarcina lui Sorin Tiberiu Bușecan s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

-producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă (2 infracțiuni) și

-complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2006 – 30 august 2008, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu împreună cu Talpoş Cristian Ioan, asociat unic şi administrator al unei societăți comerciale (autorizată ca antrepozit fiscal), au produs în afara antrepozitului fiscal la fabrica de alcool din localitatea Buciumi, jud. Maramureş cantitatea de 651.213 litri alcool etilic pur şi cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, pentru care trebuia să fie plătite accize şi TVA către bugetul de stat, în valoare totală de 21.707.849 lei.

Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, prin participarea activă și conștientă la producerea alcoolului etilic la fabrica de alcool din localitatea Buciumi și în baza relației de afinitate (cumnat), l-a sprijinit moral pe Talpoș Cristian Ioan, pentru a nu evidenția, cu intenție, prin ascunderea sursei impozabile, în contabilitatea societăţii comerciale, a cantității de 651.213 litri alcool etilic pur şi cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, cantităţi de alcool produse în afara antrepozitului fiscal, activitate care a avut drept consecință producerea la bugetul de stat a prejudiciului menționat anterior.

În perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, împreună cu Talpoş Cristian Ioan, au produs cantitatea de 3.900 litri alcool etilic cu o concentrație alcoolică de 91°, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, pentru care trebuiau să achite la bugetul de stat accize în valoare de 113.537 lei, alcool etilic pe care Talpoș Cristian Ioan l-a comercializat în aceeași perioadă.

În cauză, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş din cadrul A.N.A.F., s-a constituit parte civilă cu suma totală de 22.155.304 lei.

Inculpatul Talpoş Cristian Ioan, a fost trimis în judecată la data de 08 decembrie 2014 pentru fapte similare, într-un dosar instrumentat de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Maramureș.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More