Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aglomerație la granița cu Ungaria. Timpii de așteptare au crescut de patru ori

0 122

Timpii de aşteptare pentru trecerea frontierei din România în Ungaria în cel mai mare punct de trecere a graniţei au crescut, de vineri, chiar şi de patru ori, de când a intrat în vigoare regulamentul 458 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, cei mai afectaţi fiind şoferii de TIR-uri.

Poliţia de Frontieră Arad a luat măsuri speciale după intrarea în vigoare a Regulamentului 458 din 2017, de modificare a Codului Frontierelor Schengen, dar chiar şi aşa, timpii de aşteptare pentru trecerea graniţei au crescut chiar şi de patru ori, de vineri, iar cei mai nervoşi sunt şoferii de TIR-uri, care spun că li se încurcă programul transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei mai afectaţi dintre cei care sunt nevoiţi să aştepte mai mult la graniţă sunt şoferii de TIR-uri, care se plâng că noile reglementări le încurcă programul, în vreme ce alţi şoferi consideră că noile măsuri aduc mai multă siguranţă pentru cetăţeni.

Toate persoanele sunt controlate, inclusiv cetăţenii Uniunii Europene.

 În cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe graniţa cu Ungaria, Nădlac 2 de pe autostrada Nădlac-Arad, şoferii autovehiculelor spun că dacă înainte se aştepta circa cinci minute, după înăsprirea controalelor, vineri după-amiaza, se aşteaptă între 15 şi 30 de minute pentru a ieşi din ţară, iar şoferii TIR-urilor susţin că stau chiar şi o o oră pentru a trece de vamă, în loc de 20-25 de minute.

Timpi şi cozi şi mai mari sunt şi la intrarea în România. Tot la Nădlac pe autostradă, camioanele aşteaptă chiar şi 100 de minute ca să intre în România din Ungaria, iar autovehiculele aşteaptă 40 de minute.

Dacă şoferii de TIR-uri spun că noile controale le încurcă programul, şoferii autovehiculelor spun că ar trebui desfiinţate toate frontierele în cadrul UE, în vreme ce alții spun că suplimentarea controalelelor e binevenită pentru că aşa creşte siguranţa cetăţenilor.

Pentru a evita supraaglomerarea celor mai mari şi cunoscute puncte de trecere a frontierei de pe graniţa cu Ungaria, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi alte puncte de trecere a graniţei. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand.

În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.

„Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt afişaţi în timp real, ceea ce ajută utilizatorul să-şi recofigureze traseul către un punct de trecere a frontierei care înregistrează valori de trafic scăzut”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş.

Bazele de date în care fac verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Măsurile sunt luate pentru creşterea siguranţei în cadrul Uniunii Europene după atentele teroriste care au fost comise în mai multe ţări din vestul Europei.

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale şi sezonul estival, Poliţia de Frontieră prefigurează o creştere şi mai mare a timpilor de aşteptare.

Cine este nemulţumit de cum merg controalele în frontieră, poate reclama acest fapt la numărul de telefon 021-95.90.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More