Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aglomerație la vămile din vestul țării: Timpi mari de aşteptare la Petea, Borş, Nădlac II, Urziceni, Borş II

0 533

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, două discuţii telefonice cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru a găsit soluţii în vederea fluidizării tranzitului la frontiere. Autorităţile din Ungaria au confirmat că se caută soluţii, permit accesul în ţară persoanelor care nu au paşapoarte biometrice, dar cu verificări suplimentare. Din cauza acestor verificări, sunt timpi mari de aşteptare la Petea, Borş, Nădlac II, Urziceni, Borş II.

”În contextul informaţiilor recente privind timpii lungi de aşteptare şi crearea de cozi la graniţa dintre România şi Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut în această dimineaţă, 9 martie,  două discuţii telefonice cu omologul ungar Péter Szijjártó, în continuarea discuţiei telefonice de săptămâna trecuta dintre cei doi oficiali”, a transmis, miercuri, MAE, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu i-a semnalat omologului său situaţia menţionată şi a adresat, încă o dată, autorităţilor ungare, solicitarea ca, în contextul crizei umanitare din Ucraina, să fie luată în considerare urgentarea procedurilor de control al cetăţenilor ucraineni care se prezintă la frontiera ungaro-română şi care nu sunt în posesia unui paşaport biometric şi de a introduce noi măsuri pentru reducerea timpilor de aşteptare în frontieră, de exemplu prin suplimentarea cu personal specializat a punctelor de frontieră cu România, respectiv pentru utilizarea tuturor benzilor de acces spre punctul de trecere a frontierei, acolo unde este aplicabilă o astfel de măsură (de exemplu, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II). 

”Astfel, au fost indicate punctele de trecere a frontierei cu timpii de aşteptare cei mai lungi (Petea, Borş, Nădlac II, Urziceni, Borş II). Demersul şefului diplomaţiei române vine în continuarea demersurilor diplomatice făcute de MAE încă de marţi seară, 8 martie, prin adresarea în scris a acestor solicitări, atât prin Ambasada României la Budapesta, cât şi direct Ambasadei Ungariei la Bucureşti”, a mai transmis MAE.  

Ministrul Péter Szijjártó a reconfirmat, cu acest prilej, omologului român faptul că măsurile stabilite în cadrul conversaţiei anterioare rămân valabile, anume că autorităţile ungare permit intrarea pe teritoriul Ungariei a persoanelor fără paşaport biometric şi că, în coordonare cu autorităţile competente, vor fi demarate demersurile pentru a identifica în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a fluidiza procedura şi a facilita tranzitul mai rapid peste frontieră. 

Timpii de aşteptare, potrivit aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră, pot depăşi 150 de minute pentru ieşirea din ţară a autoturismelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More