Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ai centrală de apartament? Din toamnă plătești taxe suplimentare

0 52

centrala apartament

Proprietarii de case și apartamente, care au ales să-și încălzească locuința printr-o centrală proprie, vor avea de suportat din toamna acestui an taxe suplimentare, conform unor reglementări noi.

Vicepreşedintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC) a spus la România TV că o directivă europeană, care va intra în vigoare în toamna acestui an, va obliga oamenii care vor centrală termică de apartament să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Directiva, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei, notează Ziarul Unirea.

Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More