Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ajutor financiar acordat de Consiliul Local Dej pentru o văduvă cu cinci copii – VIDEO

0 56

sedinta consiliul local dej aprilie 2015

În cadrul ședinței de azi a Consiliului Local Dej, consilierii locali au votat în unanimitate pentru proiectul de hotărâre privind acordarea unui ajutor bănesc din bugetul local unei femei din Dej care a suferit o pagubă, după atacul unor animale în ferma pe care aceasta o deține.

Victoria Vădean a adresat o solicitare către Primăria Dej pentru sprijin financiar, după ce în data de 10 martie ferma sa a fost atacată de animale, fiindu-i omorâte 11 oi din cele 18 pe care le deținea.

O comisie care s-a deplasat la acea dată la ferma femeii de pe Valea Chiejdului, a concluzionat că cele 11 oi au fost ucise în urma atacului unor animale din afara fermei, cel mai probabil lupi. Însă consilierul local Viorel Federiga pune întreaga întâmplare pe seama câinilor fără stăpân care își duc veacul prin zonă, spunând că un atac al lupilor nu este posibil în zona respectivă de pe Valea Chiejdului.

”Ar trebui să luăm măsuri acolo. Pentru că nu-i vorba de lupi. Este vorba despre o haită de câini care stau acolo unde se adună gunoaiele. Ar trebui ca cei de la Primărie (n.r. de la SADP) să meargă să-i ridice de acolo”, a spus Viorel Federiga. Acesta a mai dezvăluit faptul că haita de câini a mai atacat recent o gospodărie din zona Valea Chiejdului, unde a omorât mai multe oi.

Dejeanca Victoria Vădean a solicitat un ajutor financiar de 3.300 de lei, la cât se ridică paguba suferită în urma pierderii celor 11 oi, cu acești bani, femeia urmând să-și cumpere alte animale în ferma pe care o deține.

Cazul a fost clasificat drept unul social de către primarul Costan Morar, care a menționat că femeia este văduvă și are cinci copii minori în întreținere, ferma de pe Valea Chiejdului fiind principala sursă de venit pentru aceasta și copilașii ei.

”Este un caz social, o femeie văduvă cu cinci copii minori în întreținere. Chiar merită să fie ajutată. Evaluarea este corectă, la 11 capete, suma de 3.300 de lei, mi se pare o sumă rezonabilă conform cu realitățile vieții”, a spus Costan Morar în fața consilierilor.

Potrivit edilului, suma de bani urmează să fie acordată din fondul de rezervă, după cum a decis Compartimentul Agricol-Fond Funciar din cadrul Primăriei Dej.

”Există posibilitatea legală de a solicita despăgubiri de la minister, prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare. Sunt de acord cu acest demers pentru că știu că toate celelalte demersuri făcute pe această linie au rămas fără rezultat. Nu este, cel puțin la nivelul județului Cluj, niciun dosar finalizat pentru despăgubiri pentru daune provocate de vânat”, a spus consilierul local Călin Rusu. Acesta a explicat în fața colegilor săi că dosarele depuse de cei păgubiți pentru a obține despăgubiri de la minister trec printr-o procedură legislativă și de control extrem de greoaie, și chiar dacă legea prevede că păgubiții pot fi despăgubiți, rar se întâmplă ca aceștia să și primească despăgubirile solicitate. ”Avem legislație, dar nu avem cine s-o aplice în mod corespunzător”, a concluzionat Călin Rusu.

Tocmai de aceea consilierii locali dejeni au fost de acord în unanimitate ca dejeanca să primească sprijin financiar de la bugetul local pentru acest necaz.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More