Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ajutor financiar pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii. Statul acordă 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obţinerea unei sarcini

0 546

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că a fost aprobat în şedinţa de Guvern ajutorul financiar pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii! Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obţinerea unei sarcini. Ministrul mai arată că îşi propun decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel naţional, începând cu 1 ianuarie 2023, iar pentru acest an sunt fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri.

Mă bucur să vă dau o veste importantă: a fost aprobat ajutorul financiar pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii! Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obţinerea unei sarcini. Până la finalul anului avem fonduri pentru 2.500 de proceduri, iar de anul viitor decontăm 10.000! ”, a transmis ministrul pe Facebook.

Gabriela Firea arată că ”până aici a fost un drum complex, uneori mai lung decât şi-ar fi dorit”. ”Am reuşit împreună şi le mulţumesc pentru implicare vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, secretarului de stat Cristian Vasilcoiu, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintelui Consiliului Legislativ, Florin Iordache şi preşedintelui Consiliului Economic şi Social, Bogdan Simion. Mă bucur că pentru acest proiect a existat consens în coaliţia de guvernare. Am avut susţinere politică din partea preşedintelui PSD şi a Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi din partea preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă. De asemenea, nu vă ascund, Preşedintele României Klaus Iohannis a susţinut acest proiect din prima clipă”, a mai spus Firea.

Ministrul arată că România trece printr-o criză demografică fără precedent.

”Anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunţă la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puţine naşteri. Trebuie să punem cu toţii umărul la a opri acest declin în care am intrat. Cu ajutorul colegilor din Ministerul Muncii, am gândit un program social pentru a veni în sprijinul tinerilor care nu pot deveni părinţi cu un ajutor financiar pentru achitarea cheltuielilor procedurilor de fertilizare in vitro. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Creşterea vârstei vine în urma discuţiilor cu specialişti în obstetrică-ginecologie, cu organizaţiile importante din domeniul infertilităţii şi la solicitarea a sute de femei”, spune ea.

Potrivit Gabrielei Firea, pentru fiecare procedură desfăşurată într-o unitate sanitară autorizată de pe teritoriul României se decontează maximum 15.000 de lei. În plus, acest ajutor poate fi oferit doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an, doar dacă există indicaţia specialistului în domeniul infertilităţii.

”Ne propunem decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel naţional, începând cu 1 ianuarie 2023. Pentru acest an, avem fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri. Avem experienţa programului pe care l-am derulat în Bucureşti, în mandatul de primar general. S-au născut peste 500 de copii şi alte câteva sute de sarcini sunt în evoluţie. Din păcate, actuala conducere a Primăriei Capitalei nu a mai considerat proiectul o prioritate şi nu a mai alocat fonduri”, a spus Firea.

Ea menţionează că specialiştii din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale lucrează deja la normele de aplicare ale programului aprobat, astăzi, de Guvern.

Firea menţionează că în zilele următoare, va oferi detalii despre criterii de acordare ale ajutorului, ce documente sunt necesare şi unde pot fi depuse dosarele, astfel că va exista o procedură foarte clară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More