Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alaiul nunților de pe Bârgău, obicei reluat de Lăsatul secului – VIDEO

0 92

Sute de locuitori ai satelor de pe Valea Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud și-au dat întâlnire, duminică, la Alaiul nunților de pe Bârgău – un obicei organizat de zeci de ani în duminica de dinaintea intrării în Postul Paștelui, care, însă, a luat o pauză în ultimii șase ani.

Alaiurile, formate din călăreți care anunțau evenimentul și căruțe trase de cai împodobiți, în care se aflau mirii și nuntașii, au venit din cele cinci comune de pe Valea Bârgăului și și-au dat întâlnire la intrarea în Prundu Bârgăului. Împreună au pornit spre centrul satului unde, pe o scenă special amenajată, fiecare ansamblu a avut ocazia să prezinte obiceiurile de nuntă din zonă.

A fost cea de-a 47-a ediție a Alaiului nunților de pe Bârgău, organizată de primăriile din zonă și Centrul Județean pentru Cultură (CJC) Bistrița-Năsăud, iar oamenii au spus că au simțit lipsa obiceiului, unic în țară.

„Inițiatorii, atunci când au gândit acest festival, au pornit de la frumusețea acestor obiceiuri de pe Valea Bârgăului și, ca un element aparte, cred că nicăieri nu se îngemănează mai bine trăirea omului cu animalul — mă refer aici la cai, pentru că bârgăuanii sunt mari iubitori de cai.

E scoasă în relief atât frumusețea costumului, cât și frumusețea cailor împodobiți. Pe urmă trecem la ritualul nunților, ceea ce a însemnat darea cămeșii la mire, colacul la soacră, strigatul în prag, tocmeala și toate celelalte etape din ritual. Avem călăreți, avem stegari, avem druște, avem nănași, colcerițe, ceterași, avem strigatul la găină — avem tot ce ne trebuie”, a declarat pentru AGERPRES Ioan Simionca, referent în cadrul CJC Bistrița-Năsăud.

Ultima ediție a Alaiului nunților de pe Bârgău a avut loc în anul 2009 și a fost organizată de Primăria comunei Josenii Bârgăului. Reprezentanții administrațiilor locale prezenți la eveniment promit că obiceiul va fi reluat și organizat anual, având în vedere unicitatea lui și dorința de a păstra tradițiile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More