Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Alături de Sabina” a devenit un fenomen la nivel național

0 79

Zeci de mii de români din întreaga țară pregătesc acțiuni de solidaritate față de Sabina, eleva unui liceu din Covasna care a fost amenințată cu moartea după ce a purtat la școală o bentiță tricoloră. Cel care a amenințat-o pe eleva româncă este Zsolt Lendvay-Simon, un cetățean de etnie maghiară, care a publicat mesajul pe internet.

După mediatizarea cazului elevei Sabina Elena de la liceul de Covasna, persecutată, jignită și acuzată de instigare și de către diriginta, profesorii sau directorul Liceului “Korosi Csoma Sandor”, mii de români au luat atitudine. S-a creat chiar și o pagină pe Facebook prin care românii își exprimă solidaritatea față de eleva de clasa a 9-a din Covasna.

Pe rețelele de socializare a luat naștere un fenomen extrem de popular, răspândit la scară largă și la nivel național, în mai multe orașe din România fiind pregătite mitinguri de solidaritate față de eleva româncă.

Cluj-Napoca – vineri, 22 martie, ora 17:00 Piața Unirii

Bistrița – vineri, 22 martie, ora 16:00, în fața Prefecturii

Dej – sâmbătă, 23 martie, ora 14:00 în fața Primăriei

Alba Iulia – vineri, 22 martie, ora 16:00, în fața Prefecturii

Evenimente similare au fost organizate în zilele de vineri și sâmbătă și în București, Brașov, Iași, Suceava, Pitești, Câmpina, Craiova, Ploiești, Piatra Neamț și chiar și Târgu Mureș. Și Românii din Chișinîu au programat uyn eveniment similar, iar la Galați a avut deja loc un miting de solidaritate pentru Sabina.

Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului. ”Autor necunoscut”, deși autorul a fost descoperit și făcut public pe internet – Zsolt Lendvay-Simon (foto jos).

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.

CNE consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a “îndrăznit” să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept.

Sabina, eleva a unui liceu din Covasna a fost amenintata cu moartea, dupa ce impreuna cu cativa colegi au mers la liceu cu steaguri tricolore si au marsaluit pe holurile institutiei de invatamant. Pe langa faptul ca a fost amenintata cu moartea, Sabina este si anchetata pentru „instigare la violenta”. Astfel, in semn de solidaritate cu Sabina si colegii ei, in mai multe orase din tara se vor organiza actiuni publice. Organizatorii au pentru cei care vor sa participe urmatorul mesaj: ” Vom afisa tricolorul si vom intona imnul „Desteapta-te romane”. Anunta prieteni, rudele, persoana iubita, cunoscuti si vino si tu. Aduceti fiecare daca aveti cate un Tricolor!”

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More