Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alertă de focar de infecție la Dej: Peste 300 de cazuri de râie în comunitatea romilor

0 279

Peste 300 de cazuri de scabie (râie) sunt înregistrate în comunitatea de romi din municipiul Dej, a anunțat liderul romilor din Dej, Calistenius Trancă, vineri, 11 august, în şedinţa Colegiului Prefectural Cluj.

Acesta a precizat că este vorba despre un focar de infecție și că în zonă nu există apa sau canalizare.

„Avem peste 300 de cazuri de scabie, care este eradicată la nivel de UE, e un focar de infecţie, nu este apă, canalizare, oamenii îşi fac nevoile în boscheţi. Îi tratăm pe oameni de scabie, dar nu s-a dat unguent pe bază de sulf, Primăria Dej nu a dat banii, 2.000 de lei pentru această acţiune, toată lumea ne promite, primarul ne ignoră, suntem minţiţi una într-una. Am făcut sezizare la DSP Cluj”, a declarat, conform monitorulcj.ro, Calistenius Trancă.

Viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean, a spus, în aceeaşi şedinţă, că problema nu poate fi rezolvată cu banii alocaţi de Primărie şi că e nevoie de un proiect cu finanţare europeană, care va fi semnat în zilele următoare, proiect prin care să fie sprijinite grupurile vulnerabile.

„S-a luat legătura cu conducerea Primăriei Dej, cu medicii de familie şi cu Spitalul Municipal Dej, dar tratamentul scabiei care este asigurat trebuie însoţit de igienă individuală, de spălare, de aplicare a unguentului, de spălare din nou, apoi trebuie luată lenjeria de corp a tuturor membrilor familiei, trebuie făcută o dezinsecţie, altfel degeaba tratăm o persoană. Dar cei din comunitatea de romi din Dej nu au sursă de apă. S-a încercat asigurarea într-un internat de şcoală a acţiunii de spălare a membrilor comunităţii şi a hainelor, care au condiţii precare. Nimeni nu le închide uşa în nas”, a declarat, la rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu-Goia.

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, le-a cerut celor responsabili de situaţie să o trateze ca prioritate zero.

„Voi insista să se rezolve această situaţie cât mai repede posibil”, a subliniat prefectul.

Situația este cu atât mai gravă cu cât această afecțiune se poate extinde rapid și la populația generală a municipiului. Sutele de cazuri din comunitatea romilor se pot transforma rapid în sute de cazuri în cadrul restului populației, dacă nu se vor lua măsuri urgente.

Sunt deja bine cunoscute cazurile în care grupuri mari de romi își petrec timpul în spațiile destinate locurilor de joacă pentru copii, sau chiar se scaldă în fântâna arteziană din oraș sau chiar la Toroc, astfel că extinderea acestei epidemii este o chestiune de zile.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More