Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Alertă de inundații în Măguri Răcătău. Oamenii au primit alerte prin SMS să evacueze zona

0 2.680

O alertă transmisă prin SMS noaptea trecută de ISU Cluj a provocat spaima pentru locuitorii din zona Măguri-Răcătău. Localnicii au primit în miez de noapte alerta de inundații, fiind îndemnați să evacueze de urgență zona.

Alertele telefoanelor mobile au sunat pentru toți locuitorii din zona Măguri-Răcătu, după miezul nopții:

”ATENȚIE!!! PERICOL DE INUNDAȚII datorită deversării barajului Someșul Rece 1. Evacuați urgent zona de inundabilitate! Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de radio și televiziune, aplicațiile din mediul online ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment! ISU Cluj

Disperați și îngrijorați, oamenii și-au îndreptat atenția spre canalele oficiale de comunicare, spre autorități, însă n-au prea avut parte de lămuriri.

Primarul comunei Măguri Răcătău, Petru Prigoană, a oferit într-un târziu lămuriri suplimentare pe Facebook:

”Mai este putin și deversează peste baraj, am discutat cu dl prefect să facă tot posibilul să deschidă vana de la Șoimu prin cei in măsura, adică să oprească apa de la Valea Ierii, altfel exista riscul de debit mare de apă la Măguri Răcătău”, a explicat edilul comunei.

Acesta a explicat că nivelul apei în baraj a crescut destul de alarmant, momentan e deschis 4m cubi pe secundă!

În jurul orei 4 dimineața, situația a revenit la normal, a anunțat primarul: ”Acum merge echipa să oprească apa de pe galeria de la Valea Ierii. Consider că nu mai este risc de inundații în perioada următoare”.

ACTUALIZARE ISU Cluj

Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.

Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță.

La fața locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More