Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alertă EBOLA în România. Simptome specifice pentru un român

0 352

spitalul judetean ploiesti

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, întors din Nigeria în urmă cu o săptămână, a ajuns la spital duminică dimineaţă, după ce s-a simţit rău şi a prezentat mai multe simptome care îl fac să fie suspect de Ebola.

Bărbatul fusese plecat la muncă în Nigeria şi s-a întors în ţară în urmă cu o săptămână. Duminică dimineaţă el s-a simţit rău şi s-a dus la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, de unde a fost trimis, apoi, către Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

După ce pacientul a fost consultat şi le-a spus medicilor că a fost în Nigeria, ţară care se numără printre cele în care a apărut virusul Ebola, cadrele medicale au decis ca, având în vedere simptomatologia (temperatură 38,4 grade, scaune cu sânge şi deshidratare), starea şi istoricul pacientului, acesta să fie trimis la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Managerul Spitalului Judeţean Ploieşti, Alexandru Băloi, a declarat, la România TV, că simptomele pot fi de ebola, dar şi de malarie sau febră tifoidă, un diagnostic urmând să fie pus după efectuarea tuturor investigaţiilor, la Bucureşti. Pacientul va fi transportat cu o ambulanţă în care se pot lua măsuri speciale de izolare a pacientului.

Echipa de specialiști ai Institutului Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’ condusă de prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a informat Ministerul Sănătății că, în urma consultului medical, se infirmă ‘într-un procent de 99 la sută posibilitatea ca pacientul transferat din Ploiești să fie infectat cu virusul Ebola’.

Rezultatul analizelor medicale prelucrate în laboratorul acreditat din Germania privind posibila infectare cu virusul Ebola a bărbatului va fi cunoscut în minimum 72 de ore și maximum o săptămână.

INFORMATII importante pentru populație privind infectarea cu virusul Ebola, furnizate de către specialiștii de boli infecțioase ai Institutului Național de Boli Transmisibile ‘Prof. Dr. Matei BALȘ’:

* Pacientul nu este contagios în perioada de incubație

* Pacientul devine contagios odată cu apariția simptomelor

* Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu:

— Sângele infectat

— Secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate

* Ceremoniile funerare africane care implică contact direct neprotejat cu decedatul sunt cunoscute ca au rol în transmitere

* Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola

* Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala.

* Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More