Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alertă medicală: Smecta conține plumb și este dăunător copiilor și gravidelor

1 325

După ce a dus la scoaterea de la vânzare, inclusiv în România, a două dintre cele mai cunoscute medicamente antitusive, Eurespal şi Epistat, Agenţia Medicamentului din Franţa (ANSM)​ trage un semnal de alarma asupra utilizării unuia din cele mai folosite medicamente împotriva diareei, Smecta.

Potrivit unui comunicat al ANSM, medicamentul Smecta ar putea fi dăunător în cazul copiilor mai mici de doi ani, din cauza unei cantităţi de plumb care ar putea ajunge în sânge.

De asemenea, poate dăuna inclusiv femeilor însărcinate şi a celor care alăptează.

Autorităţile din Franţa susţin că aceste medicamente nu trebuie date copiilor sub doi ani din cauza conţinutului de plumb care poate ajunge în sânge.

„Ca măsură de precauţie, ANSM cere a nu se mai folosi aceste medicamente la copiii sub doi ani, din cauza riscului prezenţei unei cantităţi infime de plumb, chiar dacă tratamentul este de scurtă durată”, se arată în comunicatul francezilor.

Astfel, ANSM cere ca prospectul pentru Smecta şi alte medicamente pe bază de argilă, cum ar fi Diosmectita, recomandate în tratamentul diareei acute să fie schimbat.

Smecta, risc de intoxicaţie cu plumb

Medicamentele împotriva diareei se eliberează în farmacii fără prescripţie medicală, însă riscul de ingerare a unei cantităţi considerate periculoase de plumb în cazul copiilor sub doi ani poate exista chiar dacă medicamentul este utilizat o scurtă perioadă de timp.

ANSM a cerut laboratoarelor IPSEN, cele care produc acest medicament, să realizeze un nou studiu, în lumina ultimelor descoperiri. Astfel, producătorul a efectuat un studiu clinic pe parcursul a cinci săptămâni, prin care s-a evidenţiat faptul că plumbul nu a trecut în sânge, dar nu au putut demonstra că acest lucru nu se întâmplă şi în cazul copiilor, astfel că s-a decis că riscul nu poate fi exclus în cazul copiilor sub doi ani.

Studiul a fost trimis apoi autorităţilor franceze, iar ca măsură de precauţie s-a decis sistarea administrării de Smecta copiilor mai mici de 2 ani. Din această cauză ANSM a decis că nici femeilor însărcinate sau care alaptează nu ar trebui să le fie prescrise medicamente pe bază de argilă, scrie monitorulbt.ro. Agenţia Medicamentului din Franţa recomandă în aceste situaţii sărurile de rehidratare şi revizuirera imediată a dietei.

Potrivit aceluiaşi comunicat, până acum nu fost semnalate cazuri de intoxicaţie cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluşi şi copii mici sau a medicamentului generic Diosmectita.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România nu a emis niciun comunicat până în prezent legat de acest subiect.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Maniceanu Valentin spune

    Cu atatea chimicale in medicamentele de pe piata ti-e si teama sa mai iei ceva. Eu unul, prefer medicina naturista, fara efecte secundare si fara teama ca as putea scapa de o boala si sa capat alta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More