Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alexandrina Haranguș candidatul la funcția de primar al Dejului din partea Alianței USR PLUS: omul din spatele candidatului

2 1.426

Alianța USR PLUS vine cu oameni noi în politică pe plan local, la Dej, și aruncă în luptă pentru fotoliul de primar al municipiului un nume nou: Alexandrina Haranguș.

Prezentarea candidatului USR PLUS, Alexandrina Haranguș, în bătălia pentru fotoliul de primar al municipiului Dej:

”Sunt o persoană tenace, care nu renunță la proiectele propuse. Îmi plac provocările și mai ales drumul până la rezolvarea lor. Sunt deschisă la nou, la învățare și perfecționare continuă. Munca în asistența medicală primară în mediul rural, unde orice sprijin este departe şi trebuie să iei decizii rapide în momente importante, precum și activitatea din sistemul de urgență m-au obișnuit să lucrez în echipă, să prioritizez problemele, să caut soluții chiar și în situații disperate și să înțeleg oamenii de diferite vârste și categorii sociale.

La origini sunt o dejeancă ale cărei rădăcini cresc aici de 4 generaţii. Cei 53 de ani ai mei se adaugă genealogic străbunicilor mei pe linie paternă care erau localnici. Legătura mea cu acest spaţiu este astfel una foarte strânsă, motiv pentru care destinul Dejului este şi destinul meu.

Părinții mei sunt oameni, care au pus mult accent atât pe muncă cât şi pe școală. În familia noastră era o vorbă: ”Fie înveți, fie muncești în gospodărie”.Tatăl meu a lucrat de la vârsta de 16 ani.

Mama este din comuna Frata și a urmat liceul la Turda și ne povestește și azi cu emoție și mândrie ce însemna să fii admis la liceu în acea vreme, cu un examen greu de admitere la care s-a prezentat în fața comisiei în costum popular. După ce a terminat liceul a urmat școala postliceală devenind laborantă la Refrabaz Dej, unde l-a cunoscut pe tata.

Dintre copii, eu sunt prima născută, urmată de două surori. Clasele primare le-am urmat la școala de pe Valea Codorului, am continuat la Școala Generală nr. 3, azi Mihai Eminescu, iar la liceu mi-am dorit să fiu în cea mai bună clasa din Dej, la profilul  matematică fizică de la Liceul Andrei Mureșanu.

Datorită înclinației mele spre științele exacte, visul meu era să devin inginer însă faptul că mama mea avea deja o boală care la acea vreme nu avea un tratament care să o vindece a înclinat balanța spre medicină, dorindu-mi să ajut oamenii aflaţi în astfel de situaţii.

          Am devenit studentă în anul 1986, iar la festivitatea de absolvire Rectorul UMF a spus” sunteți prima serie de absolvenți care nu veți avea locuri de muncă!”, prevăzând o situaţie dificilă. Le-am avut, dar prin concurs, nu prin repartiție ca și până atunci .

După un an de stagiatură la Cluj-Napoca, am început să lucrez la Dispensarul din comuna Vad, de unde, fiind ultimul venit în zona Dejului, eram trimisă să înlocuiesc medicii din celelalte comune în perioadele de absență.

            În 1995 am fost detașată în comună Câțcău, mi-a plăcut locul, personalul dispensarului și nu în ultimul rând oamenii. Am descoperit că medicina de familie este ceea ce îmi doresc și am hotărât că aici voi rămâne.

În paralel cu activitatea de medic de familie, am parcurs etapele firești în profesia de medic: am făcut cursuri de perfecționare, competențe, am susţinut multe examene, am participat la proiecte în domeniul medical (screeninguri oncologice pilot, îngrijiri paliative). Azi sunt medic primar în medicina de familie cu competență în ecografie generală.

În anul 2000 m-am trezit peste noapte antreprenor, pentru că medicina de familie a fost privatizată în totalitate în România. A fost greu să gestionez o afacere pe nepusă masă, dar am realizat că în sfârșit puteam hotărâ eu cum îmi administrez cabinetul, cu ce mă dotez, cu ce personal voi lucra etc. Şi într-un final lucrurile au evoluat bine.

După acest moment, s-a înființat primul centru de permanență  în cadrul Spitalului Municipal Dej și am început să lucrez și acolo, mai apoi ca medic extern angajat cu contract pentru gărzi la Compartimentul de Primire a Urgențelor al Spitalului Municipal Dej, până în 2017.

În perioada 2004- 2019 am lucrat și la Centrul de Îngrijire și Asistență Câțcău, un cămin pentru persoane vârstnice și cu handicap care avea iniţial 125 de beneficiari. A fost o muncă grea atât emoțional cât și moral, dar și plină de satisfacții. Este minunat să poți oferi alinare și normalitate celor care au cea mai mare nevoie de ele și mai ales să simți bucuria lor. Era o împlinire a promisiunii pe care mi-o făcusem când mama mea se confrunta cu boala.

Din toate acestea am învăţat că este greu să faci medicină adevărată cu un stetoscop și un tensiometru, care erau dotările unui medic de dispensar când am început eu să lucrez, și din păcate sunt și acum în unele dintre cabinetele medicilor de familie din mediul rural. M-am străduit prin perfecționare continuă și investiții în dotarea cu aparatură a cabinetului să asigur pentru pacienții mei servicii cât mai bune și mai aproape de ei.

Dar în pofida investițiilor pe care le-am făcut în aparatură medicală, competențe suplimentare, participarea la proiecte și multe altele am constatat că nu pot să-mi fac treaba bine, mă simţeam ca un personaj de desene animate care aleargă în gol fără să avanseze. Obstacolul din calea mea l-am identificat ca fiind factorul politic,  la nivel local, județean și național și acoliții lui, prin corupție, incompetență, dezinteres, indiferență voită și multe altele.

Mi-am format în timp crezul că fiecare om are aceleași drepturi și ar trebui să aibă acces la servicii medicale de bază indiferent de locul în care s-a născut sau trăiește, iar o comunitate ar trebui să facă o prioritate din asta. Şi până la urmă, cred că de asta am intrat în politică.

2018 a fost un an de cotitură, un moment în care eram în căutare de soluții pentru activitatea mea profesională care nu îmi mai asigura satisfacția lucrului bine făcut, pentru mine și pentru pacienții mei, fără de care cred că orice profesie și mai ales una medicală este inutilă. Mă săturasem să văd și să ascult zilnic, neputincioasă, oameni care sunt la mila politicului și a instituțiilor statului, care îi tratează frecvent cu indiferență și uneori absurd și inuman.

Atunci am aflat de USR, ale cărui principii se potriveau mănușă cu ale mele şi în cadrul căruia speram să găsesc răspunsurile necesare. Așadar activarea mea politică a venit ca soluția de a schimba modul în care se administrează în prezent domeniul sănătăţii. Schimbarea acestui domeniu nu este posibilă însă fără educație și un nivel de trai decent pentru fiecare, infrastructură modernă, mediu curat, administrație publică transparentă și profesionistă.  

Consider deci candidatura mea ca un mijloc prin care pot schimba în bine calitatea vieții orașului nostru. Eu și echipa mea suntem oameni noi în politică, cu altă viziune, implicați în viața comunității, transparenți și atenți în permanență la nevoile cetățenilor. Suntem un alt fel de politicieni şi de oameni şi vom schimba felul în care e administrat Dejul, după măsura profesionalismului şi a implicării noastre!”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. EDI spune

  Bafta!!!

 2. ICA spune

  Primarul Municipiului Dej,
  D I S P U N E:
  Art. 1. Se stabilesc locurile speciale de afișaj electoral din Municipiul Dej pentru , organizarea și desfășurarea alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020 ,pe panouri electorale care vor fi amplasate, după cum urmează:
  Piața Bobâlna, (în parcarea stației de taximetrie);
  Strada Unirii, (în parcarea unității comerciale Carrefour, Dealul Florilor);
  Sat Șomcut, (centru, în zona Magazinului Mixt);
  Sat Pintic, (centru, în zona Magazinului Mixt);
  Cartier Ocna Dej, (centru, zona stație autobuz);
  Cartier Viile Dejului, (centru, zona Magazinului Mixt);
  Cartier Dej – Triaj, (zona stație de autobuz);

  Satul este Şomcutul Mic!
  Oare celelalte cartiere din Dej (Mulatău, Valea Codorului, Dl. Sf.Petru, Peste Someş) nu au nevoie de informare???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More