Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alpinistul Ciprian Pătrașcu va duce drapelul județului Cluj pe vârful Everest

0 101

Alpinistul clujean Iuliu Ciprian Pătrașcu, va porni într-o expediție de cucerire a celui mai înalt vârf din lume, Everest, unde ar urma să amplaseze drapelul județului Cluj.

Iulian Ciprian Pătrașcu a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își propune să stabilească două recorduri pentru județul Cluj, să atingă vârful Everest (8.848 m) și să urce fără oxigen până la altitudinea de 8.200 de metri.

‘Voi încerca două premiere pentru Cluj. Prima va fi să trec pragul de 8.000 de metri fără oxigen. Voi merge pe partea nordică, partea chineză și (…) încerc să ajung până la 8.200 de metri fără oxigen. De la 8.200 de metri în sus voi merge cu oxigen suplimentar până pe vârf și înapoi. De la 8.000 de metri în sus se numește pragul morții, nivelul de oxigen din aer scade la 30-35%, iar organismul începe să-și reducă tot ce înseamnă activitate. A doua premieră, dacă mă voi simți bine, va fi să merg până pe vârf’, a menționat Ciprian Pătrașcu.

El a mai spus că va pleca în expediție pe 10 aprilie și se va întoarce pe 30-31 mai. Expediția este una internațională din care, pe lângă Ciprian Pătrașcu, mai fac parte un olandez și doi nepalezi.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Marius Mînzat, a declarat, în aceeași conferință de presă, că i-a înmânat drapelului Clujului pentru a încuraja sportul și performanța.

‘Ciprian Pătrașcu a reușit să atingă cinci din cele șapte cele mai înalte vârfuri din lume, fiecare pe un continent diferit. Anul trecut, Ciprian a reușit performanța de a deveni primul clujean și al patrulea român care a reușit să atingă cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica. (…) Pentru a marca buna colaborare pe care am avut-o și pentru a încuraja performanța și sporul clujean înmânez temerarului alpinist un drapel al județului Cluj, însemn oficial pe care Ciprian Pătrașcu îl va duce pe culmile celui mai înalt vârf din lume’, a menționat Marius Mînzat.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

„Doresc să îl felicit şi să îi urez mult succes în acest demers domnului Ciprian Pătraşcu, un sportiv care prin rezultatele deja obţinute şi prin reuşita, sperăm, a acestui ambiţios proiect în care este angrenat, cel de cucerire a celui mai înalt vârf din lume – Everest, contribuie din plin la promovarea Clujului. Ştim cu toţii că sportul de performanţă şi cu atât mai mult cel practicat în condiţii extreme reprezintă un excelent ambasador al unei ţări sau al unei regiuni, motiv pentru care am decis să susţinem această curajoasă iniţiativă care vizează cucerirea Everestului. Îi urăm mult succes domnului Ciprian Pătraşcu în expediţia care va debuta duminică şi îl aşteptăm, cu nerăbdare, la întoarcerea acasă, să ne împărtăşească experienţa avută, în premieră pentru Cluj, pe ”Acoperişul Lumii”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat.

Reamintim în acest context faptul că însemnul oficial al judeţului urmează să fie dus pe cel mai înalt vârf din lume în cadrul expediţiei pe care alpinistul clujean Pătraşcu Iuliu Ciprian o va desfăşura în perioada 10 aprilie – 31 mai 2016. În cadrul acestei aventuri va porni alături de o echipă formată din doi nepalezi şi un olandez, colegi alături de care alpinistul a participat şi la expediţia din Antarctica.

Pătraşcu Iuliu Ciprian, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti clujeni, a reuşit la sfârşitul anului 2014 performanţa de a deveni primul clujean şi cel de-al patrulea român care a atins cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica – Mt. Vinson, hobby-ul său concretizându-se în iniţierea unui proiect, „Seven Summits today”, care presupune atingerea cu succes a celor mai înalte vârfuri de pe şapte continente. Până în prezent, ambiţiosul sportiv clujean a reuşit să cucerească cinci din cele şapte vârfuri,  actualul obiectiv reprezentându-l vârful Everest, cel mai înalt din Asia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More