Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan și jurnalistul Titus Crăciun, după cucerirea vârfului Manaslu: ”Muntele ne-a cucerit pe noi”

0 78

Într-o conferință de presă susținută azi la sediul NTT Data, alpinistul clujean Vasile Cipcigan, care a atins pe 1 octombrie vârful Manaslu din Himalaya, a declarat că expediția a fost una periculoasă și că au existat momente în care el și colegul său, ziaristul Titus Crăciun, au crezut că își vor pierde viața.

”Având în vedere că Manaslu este socotit al patrulea munte ca periculozitate din lume, nu cred că a fost zi în care să nu ne gândim. Trebuie să vă gândiți că treceam peste poduri, peste crevase, am avut o zonă foarte crevasată între tabăra de bază și tabăra 1. Între tabăra 1 și tabăra 2 a fost o zonă foarte periculoasă, am avut cinci scări. La un moment dat chiar am avut o aventură cu una dintre aceste scări”, a spus Vasile Cipcigan.

El a mai spus că un moment greu al expediției a fost când jurnalistul Titus Crăciun, partenerul său, a fost nevoit să renunțe la ascensiune din motive medicale, dar și când i-au degerat degetele din cauza temperaturii care a coborât la mai mult de minus 25 de grade Celsius.

”Mai greu a fost în momentul în care am luat și a luat decizia să coboare mai jos de tabăra de bază. Au fost câteva zile în care ne-am gândit. (…) Am suferit niște degerături de gradul 2 și 3, la piciorul drept la toate degetele, iar la stângul la degetul mare. Urmez tratament și recuperare și sper să fie bine. Au fost minus 25 de grade în tabăra 4. În noaptea vârfului a fost foarte rece. A fost un moment în care am crezut că mi-au înghețat mâinile și am stat o jumătate de oră să mi le încălzesc și am reușit să continui ascensiunea”, a mai spus Cipcigan.

Titus Crăciun a spus, la rândul său, că în decurs de o săptămână a pierdut 10% din masa corporală.

Vasile Cipcigan a mai spus că a urcat pentru prima dată la peste 8.000 de metri și nu știa cum va reacționa organismul, iar Titus Crăciun a escaladat până acum doar munți din România.

”A cuceri un munte este impropriu spus. Noi îl urcăm, nu îl cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi”, a adăugat Vasile Cipcigan, care este primul alpinist clujean care depășește nivelul de 8.000 de metri.

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins, pe 1 octombrie, vârful Manaslu (8.156 de metri) din Himalaya. Vasile Cipcigan este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj și a pornit în expediție alături de jurnalistul Titus Crăciun.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More