Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Amendată pentru organizarea mitingului de la Cluj împotriva exploatării de la Roșia Montană

1 89

andreea-petrut-proteste-rosia-montana

După ce anul trecut a participat la un protest organizat în Cluj-Napoca împotriva exploatării de la Roșia Montană, Andreea Petruț a fost primit o amendă din partea Jandarmeriei. Aceasta a contestat amenda primită, însă Tribunalul Cluj-Napoca a decis ieri că este vinovată și trebuie să plătească.

La momentul protestelor de anul trecut din Cluj-Napoca, Andreea Petruț era studentă în ultimul an de masterat și era coordonator al Coaliției pentru Universități Curate din cadrul Societății Academice Române.

A participat și ea, ca și mii de alți clujeni, la protestele de stradă împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

”Am 24 de ani, 45 de kg şi azi detest mai tare ca niciodată statul român, politicienii şi partidele lor infecte, corporaţiile, jandarmeria şi poliţia, justiţia + toţi securiştii care ne conduc.” Așa își începe Andreea Petruț povestea pe site-ul romaniacurata.ro.

”Azi, 14 octombrie 2014, Tribunalul Cluj-Napoca a dat decizia finală în procesul dintre mine şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, declarându-mă vinovată pentru organizarea protestului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană de anul trecut din data de 20.10.2013, trebuind să plătesc o amendă de 2000 de lei ( + încă una de 1000 lei pentru care încă nu s-a dat decizia finală, dar la cum arată situaţia voi pierde şi acel proces).

Anul trecut, la 1 septembrie, când au început protestele de Roşia, am ieşit în stradă, la fel ca mii de alţi oameni, pentru că asta am simţit că e datoria mea de cetăţean.

Eram studentă de Cluj, în ultimul an de master, iar din septembrie până la sfârşitul lui noiembrie, fiecare duminică mi-am petrecut-o în stradă, cu portavocea în mână, alături de mii de oameni, care îşi doreau acelaşi lucru ca şi mine. Să salveze Roşia Montană.

N-am avut nicio interacţiune directă cu Jandarmeria în cadrul acestor proteste. Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor nedeclarate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de mii de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor).

Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu Jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor.

Am făcut apel, contestând decizia instanţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate.

Nu pot să descriu câtă ură, ciudă, indignare, scârbă, dorinţă de răzbunare, am simţit azi când am aflat decizia finală, deşi am crezut că sunt pregătită moral să o accept.

Regrete nu am şi nici nu am avut. Dacă ar fi să dau timpul înapoi cu un an aş lua din nou portavocea în mână şi aş striga până aş rămâne fără voce cât de tare urăsc guvernul, corporaţiile, distrugerea mediului, corupţia, clasa politică etc. M-am uitat din nou la filmarea din ziua protestului şi am retrăit emoţiile pe care le-am trăit în stradă în 20 octombrie. Eram în mijlocul străzii cu portavocea în mână şi mă uitam la oamenii frumoşi din jurul meu. Aveau flori şi steaguri în mână, ochii înlăcrimaţi şi plini de speranţă şi determinare.”

Pentru a o ajuta pe Andreea Petruț, cei de la romaniacurata.ro au decis deschiderea unui cont bancar de solidaritate pentru colega lor. Asta după ce mii de alți români, solidari cu cauza Andreei și a celor de la România Curată, s-au oferit să doneze sume de bani pentru a se plăti respectivele amenzi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. lory spune

    Nu pot sa cred! Fata asta castiga regeste pentru a scoate oamenii in strada si a-i tine pe moti in saracie si tot se gasesc unii sa-i plateasca amenda! Stati linistiti, Soros era deja pregatit s-o plateasca!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More