Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Amenzile pentru neplata rovinietei trimise prin poștă de CNADNR sunt nule, a decis Curtea Supremă

0 436

camere video rovinieta

Vești bune pentru șoferii care sunt amendați pentru că circulă fără a avea rovinietă. Curtea Supremă a admis, marți, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, astfel că șoferii care primesc prin poștă procesele-verbale de contravenție nu mai sunt nevoiți să plătească amenzile.

Conform unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, Curtea Supremă a decis că procesele-verbale de constatare a contravenției trimise prin poștă șoferilor prinși că circulă fără rovinietă sunt nule.

Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.

În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002.

În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesul legii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii.” În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1 – 4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnătura electronică, republicată, procesele – verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară. Astfel, potrivit unei orientări jurisprudenţiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată. Într-o altă orientare de jusrisprudenţă, anumite instanţe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie.

De la implementarea sistemului informatic al rovinietei și până acum, CNADNR a emis peste 25 de milioane de amenzi pentru neplata rovinietei, valoarea acestora depășind 6,3 miliarde de lei.

Peste jumătate din amenzile emise au fost contestate în instanță, însă majoritatea Curților de Apel din România au dat câștig de cauză CNADNR în procesele intentate de șoferi.

Decizia Curții Supreme vine însă în sprijinul șoferilor, care nu mai sunt acum obligați să plătească amenzile și le pot ataca în instanță pe motiv de nulitate.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.