Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Americanii construiesc locuinţe la Chinteni

0 52

chinteni locuinte

Săptămâna aceasta, Habitat for Humanity Cluj găzduiește a șaptea echipă de voluntari internaționali de la  University Honors College, Oregon State University. Echipa se află aici pentru a ajuta la lucrările de pe șantierul Habitat din Chinteni și e coordonată de Dave Kovac, profesor universitar. Pentru Dave, aceasta e a noua vizită în România ca și voluntar Habitat, după o pauză de 6 ani. Între 2001 și 2008, el venise la Cluj în fiecare an cu câte o echipă de voluntari.

Dave Kovac a devenit voluntar în Habitat for Humanity în 2000, când sora soției lui l-a invitat să participe într-o călătorie în Kenya unde Habitat for Humanity avea șantiere de construcție. A văzut toată experiența ca și ceva complet nou și deschizător de drumuri și s-a decis să devină la rândul lui coordonator de echipe pentru Habitat. „Când prietenii de acasă mă întrebau de ce mă întorc în România în fiecare an, le spuneam că îmi doresc foarte mult să explorez cât mai multe din această țară și că îmi plăcea să văd schimbările prin care trecea. Cel mai ușor pot explica prin culori: în primii doi ani când am venit, toate erau fără culoare, era doar gri si  beton – nici măcar mașinile nu aveau un strop de culoare. Era la modă bejul acela de Dacia 1310. Pe urmă lucrurile au început să prindă culoare: clădirile și mașinile, chiar și oamenii. La început veneam cu echipe care își doreau să petreacă timp pentru activități culturale în Budapesta, dar pe urmă am reușit să îi conving că și aici în România este o întreagă cultură care merită explorată”, a spus Dave Kovac.

Călătoria din acest an e rezultatul dorinței lui Dave de a îmbina coordonarea de echipe Habitat cu  munca de profesor universitar.  Studenții cu care a venit în România sunt înscriși la cursul susținut de el despre organizații nonguvernamentale internaționale și impactul pe care le au acestea în comunități locale. Daniel Fridley, un membru al echipei, explică: „Organizațiile internaționale au tendința câteodată să aibă o atitudine de – noi știm mai bine, faceți cum vă zicem – dar atitudinea aceasta nu răspunde întotdeauna nevoilor reale ale comunității unde se decid să se implice. Poate ceea ce funcționează la organizații acasă nu funcționează și în comunitățile unde se implică. Habitat for Humanity ține cont de acest aspect adaptându-și strategiile de lucru în funcție de specificul comunității locale.”

Echipa americană a ajutat la construcția celei de-a șasea comunități Habitat din Cluj aflată în Chinteni. Patru familii în nevoie urgentă de locuință se vor putea bucura de un nou cămin într-una din cele patru case construite de Habitat for Humanity Cluj pe un teren de 580mp. Terenul a fost donat de o familie beneficiară Habitat, care nu avea resursele necesare unei construcții în regie proprie. Organizația plănuiește să finalizeze lucrările de construcție din Chinteni până la sfârșitul anului, cu ajutorul echipelor de voluntari locali și internaționali.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More