Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Amintirea Colectiv scoate la suprafaţă controale preventive şi avertizări ale ISU

0 77

ISU Bistriţa-Năsăud a făcut bilanţul acţiunilor preventive derulate în perioada 2015-2018, acţiuni care vizează apărarea împotriva incendiilor. Ţintele au fost cluburile, barurile, discotecile, sălile aglomerate şi mallurile. În totatlitate s-au derulat 580 de controale.

Conform Inspectoratului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, în ultimii trei ani, au fost emise 143 de avize şi autorizaţii pentru cluburi şi alte obiective cu aflux mare de persoane.  De asemenea, un număr de 8 obiective şi-au suspendat activitatea. Acţiunile preventive derulate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, au fost orientate cu precădere asupra obiectivelor care înregistrează un aflux de persoane şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de securitate la incendiu.

Astfel, inspectorii de prevenire au derulat 580 controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, precum şi la cele de comerţ şi alimentaţie publică. În urma acţiunilor derulate în teren, au fost aplicate 229 amenzi, în cuantum de 594.301 lei. O mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice s-au realizat pe nepusă masa, în special în timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viaţa persoanelor aflate în astfel de locuri.

Cei de la ISU au venit şi cu o listă a principalelor probleme descoperite în urma controalelor, probleme care ridică riscul apariţiei unui incendiu sau care reprezintă un pericol: „improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor”.

De asemenea opt obiective au care au stat în vizorul ISU au luat decizia proprie de a-şi suspenda activitatea, întrucât nu erau îndeplinite cerinţele ISU. De altfel, specialiştii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcţionării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depăşirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desfiinţarea sau blocarea căilor de evacuare ori desfiinţarea instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare şi avertizare.

În ceea ce priveşte avizele şi autorizaţiile de securitate, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creşteri ale solicitărilor în procente de până la 40% faţă de anul 2015. Pentru categoriile de construcţii care înregistrează un aflux de persoane, au fost emise 143 avize şi autorizaţii de securitate la incendiu (101 avize şi 42 autorizaţii), au declarat cei de la ISU Bistriţa-Năsăud.

Din evidenţele inspectoratului, la nivel judeţean există 358 cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 57 (16%) mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective se regăsesc în situaţia în care şi-au obţinut autorizaţia sau în situaţia în care nu necesită obţinerea acesteia.

În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de şapte obiective aflate în evidenţele inspectoratului, un obiectiv funcţionează fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Cei de la ISU mai amintesc faptul că prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale – securitate la incendiu (existenţa căilor de evacuare, a instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat şi a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.).

Cât pentru construcţiile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud insistă pe necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcţii şi derulează permanent întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More