Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ANAF la pândă pentru impozitarea criptomonedelor

0 768

Criptomonedele pot fi subiect de inpozitare pentru ANAF în cazul în care BNR reușește să vină cu un sistem clar de reglementare a acestui tip de monede.

Fenomenul criptomonedelor este unul care efectiv a explodat în ultimul ani, lucru ce i-a determinat pe cei de la Banca Națională a României să vină cu sau să încerce măcar un oarecare sistem de reglementare a acestui tip de monedă. Astfel, conform Ziarul Financiar, oficialii BNR au constatat riscul enorm pe care îl reprezintă criptomonedele lucru ce i-a făcut pe aceștia să le caracterizeze pe acestea ca și „active specu­lative, extrem de volatile şi riscante. Pe fondul lipsei regle­mentărilor şi al lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi al diversificării aces­tora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor“.

Deciziile BNR au făcut astfel ca cele mai multe instituții financiar-bancare din România să evite tranzacțiile cu aceste criptomonede doar că în ultima vreme BNR a revenit asupra acestui fenomen și caută un sistem clar de reglementare a tranzacțiilor cu cryptocurrencies.

Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu foarte multe avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră. Soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii, că sunt interne, internaţionale, tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere“, este citat guvernatorul băncii centrale de către cei de la ZF.

Aceste decizii și proiecte ale BNR scot din adormire ANAF-ul și ASF-ul, instituții de impozitare ce așteaptă reglementările BNR asupra criptomonedelor pentru a impune o schemă de impozitare a acestora, mai ales că există magazine în România care acceptă plata în bitcoin şi companii care au făcut investiţii masive în criptomonede, după cum a afirmat, tot pentru ZF, Daniel Petre, director impozitare indirectă la Deloitte România.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More