Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Anchetă DNA Cluj la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

0 130
muzeul national de istorie a transilvaniei
Foto: transilvaniareporter.ro

Mai mulți angajați ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei sunt anchetați de Direcția Națională Anticorupție. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane:

CRIȘAN VIORICA, la data faptelor directorul general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), pentru infracțiunea abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale),

TALOS EMILIA, la data faptelor contabil șef al MNIT, pentru infracțiunea abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (6 acte materiale),

STAICU MIRCEA CRISTIAN, la data faptelor secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (MCCPN), pentru infracțiunea abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

BĂLĂUȚĂ ROXANA, la data faptelor directorul adjunct în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (MCCPN) pentru infracțiunea abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

GROSU CONSTANȚA, referent în cadrul MCCPN, pentru infracțiunea abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

SC ARTEX INTERNAȚIONAL SERVICES SRL București, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, în condițiile în care funcționarul public a produs un folos material necuvenit față de o persoană juridică, în formă continuată (5 acte materiale)

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 25.11.2009 a fost semnat contractul de cesiune ‘Amenajare muzeală’, între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, reprezentată prin director general Crișan Viorica și contabil șef Talos Emilia, suspecte în cauză, pe de o parte, și SC ARTEX SERVICES INTERNAȚIONAL SRL București. Contractul avea ca obiect ‘ansamblul de opere de creație intelectuală și artistică intitulat: amenajare muzeală’, în spațiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

S-a stabilit că prețul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (respectiv 8.945.200 lei).

Contractul a fost încheiat pentru perioada 25.11.2009-31.07.2011.

Din probele administrate a rezultat că atribuirea execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții ‘Amenajare muzeală’ s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achizițiile publice, iar efectuarea de plăți/ cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiții, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii și lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăți, în trei tranșe, în perioada 23.12.2009 — 29.12.2009, către SC ARTEXSERVICESINTERNAȚIONAL SRL București.

Pentru exercițiul bugetar al anului 2009, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (denumit în continuare MNIT) a avut aprobată inițial, în bugetul de venituri și cheltuieli, la articolul bugetar ‘cheltuieli de capital’, suma de 1.000.000 lei.

La datele de 16.07.2009 și 12.10.2009, suspectele Crișan Viorica și Talos Emilia solicitaseră abuziv suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al MNIT, neavând la bază o fundamentare legală a valorii investiției solicitate. Ulterior, Crișan Viorica și Talos Emilia au semnat și Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conținut cu referatul de necesitate, ambele având un conținut general și fără să furnizeze niciun element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiții.

În baza acestor documente, în perioada octombrie — decembrie 2009, funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, respectiv suspecții Staicu Mircea Cristian, Bălăuță Roxana, Grosu Constanța au aprobat, cu încălcarea prevederilor legale, suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al MNIT, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranșe.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More