Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Anchetă la Spitalul Dej: Medici și asistente, în izolare. O secție închisă din cauza COVID-19

0 7.934

Este anchetă epidemiologică la secția de Infecțioase a Spitalului Municipal Dej încă de duminică seara, după ce personalul medical ar fi intrat în contact cu mai multe persoane ce au fost ulterior confirmate ca fiind infectate cu COVID-19.

Noul coronavirus nu a ocolit Spitalul Municipal Dej, care, de câteva zile, este în stare de alertă permanentă. Totul a început săptămâna trecută, după ce mai mulți pacienți au fost confirmați pozitiv la testul COVID-19.

Încă de marți, 24 martie, la spitalul din Dej a fost internată o femeie, la secția de Infecțioase. Aceasta ar fi angajată a unității medicale, fiind consultată mai întâi în camera de gardă și internată imediat. Ulterior, la spitalul din Dej a ajuns și mama femeii, care manifesta și ea simptome, aceasta fiind și ea internată tot la Infecțioase. Potrivit surselor noastre, cele două nu au declarat că ar fi intrat în contact cu persoane venite din străinătate sau suspecți de infectare cu coronavirus și au rămas internate în secție până duminică.

Între timp, fiica acesteia a colindat holurile și cabinetele spitalului în toate aceste zile de la internarea mamei ei, trecând în vizită amicală pe la mai multe secții din unitatea medicală.

Duminică însă, cele două au primit rezultatul testului COVID-19, care s-a dovedit a fi pozitiv, ceea ce a declanșat alerta în tot spitalul. Aseară, toți medicii, asistentele și infirmierele care au lucrat în aceste zile în Compartimentul de Boli Infecțioase au fost chemați de urgență la spital pentru a li se face testul, o echipă a Direcției de Sănătate Publică Cluj fiind prezentă pentru testare.

Este vorba aici despre medicul Laura Coman, 5 asistente (personal mediu sanitar), 3 infirmiere și personalul de curățenie. De asemenea, au fost testați și angajații care ar fi intrat în contact cu pacienta în Centrul de Primiri Urgențe.

Femeia, originară din Cetan, comuna Vad, ar fi contractat virusul de la un bărbat de aproximativ 45 de ani, tot din Cetan, care ar fi venit la începutul lunii martie în țară din străinătate. De la acesta s-ar fi infectat și alte persoane din același sat, dar și persoane din Dej, care au participat zilele trecute la o adunare religioasă a penticostalilor, ținută chiar în Cetan.

Pe de altă parte, pastorul Bisericii Penticostale din Cetan, Daniel Mateuț, spune că nu a avut loc nicio astfel de întâlnire în localitate. Acesta ne-a declarat că ultima adunare la biserica pe care o păstorește a avut loc în data de 15 martie, iar de atunci biserica a fost închisă.

În acest moment, din Cetan sunt confirmate șapte persoane ca fiind infectate cu COVID-19:

Mai mult decât atât, la adunarea religioasă organizată de cel din urmă, ar fi participat și alte persoane din Dej, care au rude în sat.

”După data de 11, când Câmpean Vasile, un cetățean din localitatea Cetan, a fost confirmat, noi în ziua următoare deja am trecut la dezinfecție. Încercăm să ținem sub control, dar e foarte greu. Se presupune că situația ar fi pornit de la persoana care ar fi venit din Germania, Câmpean Vasile, nu știu dacă este adevărat, sunt semnale că ar mai fi și alți cetățeni, care nu au avut contact cu această persoană. Se vehiculează că ar fi cinci cazuri, poate chiar șapte, dar oficial nu avem nici noi datele. Continuăm cu dezinfectarea și încercăm să ținem populația în casă, strictul necesar încercăm să-l asigurăm pentru persoanele vârstnice, aprovizionarea cu alimente și medicamente, cu voluntarii pe care-i avem la nivel de comună”, a declarat azi la Radio Fir, David Prunean, primarul comunei Vad.

Aseară, la spitalul din Dej au fost aduși alți pacienți, contacți ai unor dejeni deja confirmați, care au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Din câte știm, este vorba despre o familie din cartierul Dealul Florilor, soț-soție, fiică și ginere, toți patru fiind acum în spital.

Toată această desfășurare de fapte a declanșat o amplă anchetă epidemiologică în spitalul dejean. Direcția de Sănătate Publică a decis închiderea secției de Infecțioase, până la finalizarea anchetei și dezinfecția totală a secției.

Tot personalul care a fost chemat duminică seara pentru testare a rămas în spital, în izolare, până la sosirea rezultatelor.

Între timp, în ultimele zile, ambulanțele au circulat necontenit între Cetan-Dej și Cluj-Napoca, pentru a transporta alți pacienți suspecți, cu simptome de coronavirus.

Autoritățile, însă, au lacătul pe gură și nu scapă nicio informare oficială. Singura confirmare primită a fost de la prefectul Mircea Abrudean, care a confirmat ancheta epidemiologică din spital și închiderea secției Contagioase până la finalizarea dezinfecției.

Locuitorii din Cetan au fost obligați din această dimineață să rămână în case, patule mixte de polițiști și militari fiind prezente în sat, dar și în toată comuna Vad pentru a ține sub control populația. Tot prefectul ne-a confirmat faptul că satul Cetan nu este închis, dar că se aplică de azi cu strictețe prevederile Ordonanței 3 privind restricționarea circulației populației.

Conform unor surse medicale, în total în zona Dejului ar fi aproximativ 16 de persoane confirmate, după cum urmează: 7 persoane din Cetan, altele fiind în curs de testare deoarece prezintă simptome, 6 persoane din Dej, contacții acestora urmând să fie testați, dar și trei persoane din Reteag.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More