Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ANCOM autorizează RCS&RDS să aplice suprataxe de roaming. Cât vor plăti clienţii

0 263

ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în UE şi SEE, pentru a-şi recupera costurile de furnizare a serviciilor de roaming şi a menţine tarifele pentru serviciile oferite în România.

„Pentru a-i permite recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming şi menţinerea tarifelor pentru serviciile oferite în România, în conformitate cu reglementările europene privind roaming-ul, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar şi în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE)”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de instituţie.

„Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă şi se pot aplica tuturor clienţilor RCS&RDS care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată RCS&RDS şi intră în vigoare, pentru o perioadă de maxim 12 luni. În prezent, cartelele preplătite comercializate de RCS&RDS nu permit utilizarea serviciilor de roaming”, se mai arată în comunicat.

Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE şi numai pentru apelurile efectuate şi primite, respectiv date (MB/GB), precizează ANCOM.

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt următoarele (valori fără TVA):
– 0,031 euro/minut, pentru apelurile efectuate
– 0,0108 euro/minut, pentru apelurile primite
– 6,37 Euro/GB (0,00637 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie şi 31 decembrie 2017
– 4,9 Euro/GB (0,0049 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie şi 30 iunie 2018.

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE, abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naţionale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara reţelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naţionale incluse.

Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa.

Pentru datele consumate în roaming în SEE abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul MB, numai suprataxa.

„Chiar dacă operatorul va aplica maximul suprataxei autorizate de ANCOM, abonaţii RCS&RDS ar urma să plătească în final tarife cu aproximativ 38% mai mici pentru apelurile efectuate, respectiv cu aproximativ 87% mai mici pentru datele consumate în roaming în SEE, comparativ cu tarifele pe care le plăteau în perioada 30 aprilie 2016 – 14 iunie 2017”, potrivit ANCOM.

Potrivit reglementărilor europene privind roamingul, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susţină comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practică pe piaţa naţională, pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus faţă de tarifele naţionale.

Până în prezent, ANCOM a primit o singură astfel de cerere, din partea RDS&RCS.

Autorizarea ANCOM este valabilă 12 luni şi poate fi reînnoită dacă se menţin motivele de autorizare. ANCOM precizează că va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul să nu depăşească nivelul suprataxelor autorizate şi să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More