Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Antalya, vrei să fii prietena mea?!

0 232

Am fost în Turcia într-un info trip, ambele pentru prima dată. Ideea info trip-urilor e promovarea unor destinații. Se organizează cu agenți de turism și jurnaliști/influenceri/bloggeri. Noi am fost un grup de aproximativ 50 de persoane, agenți și jurnaliști.

Am aterizat pe aeroportul din Antalya, luni seara, unde am fost așteptați de gazdele noastre de la Need Tour pentru a ne duce la primul resort, dintr-un periplu de trei resorturi la care am stat pe durata unei săptămâni.

Primul resort în care am stat, Asteria Hotel Fantasia*****, este situat în Kemer, un fel de Olimp autohton, din câte am înțeles. Adevărul e că nu se compară cu ce găsești la noi la mare. Se vede că turcii pun mare preț pe turism și investesc în infrastructură cum nu ne putem imagina.

Când intri pe porțile resortului rămâi impresionat de cât de aranjat și de frumos e totul. În recepția hotelului sunt 4 palmieri de interior care au cam cât 3 etaje de bloc, lejer. Camera în care am stat, a fost defapt, un apartament cu 2 dormitoare mari. Interiorul apartamentului nu e de 5 stele așa cum ne imaginam că ar trebui să fie (mobilier vechi, mochetă uzată pe alocuri), dar totul a fost curat și primitor. Am stat 3 nopți aici.

Experiența a fost una plăcută, însă, ca român în altă țară cu o limbă pe care nu o cunosc, engleza e singurul sport pe care îl practic. Angajații resortului, nu. Ştiu rusă şi turcă, ceea ce e de înţeles pentru câţi ruşi le calcă pragul, doar că e uşor frustrant să nu poţi să te înţelegi cu oamenii care ar trebui să aibă grijă de tine şi mai mult decât atât, să te trateze un pic mai urât pentru că nu eşti rus. Muzica e rusească, meniurile sunt în rusă, angajaţii sunt ruşi, majoritatea vizitatorilor sunt ruşi, totul se învârte în jurul lor, ceea ce, pentru mine, a fost un pic dezamăgitor.

Mâncarea a fost bună şi variată, din punctul meu de vedere. Am avut mereu câteva feluri de peşte, carne de pui gătită în diferite moduri, legume, salate, pâini, ciorbe şi deserturi cât vezi cu ochii. Pentru mine a fost colpeşitor să aleg din atâtea feluri. Am încercat să aleg câte puţin din fiecare, însă nu e fizic posibil să mănânc atât. Alţii, care au mai fost în Turcia, au spus că nu e variată deloc şi nu le-a prea plăcut nici gustul. Am înţeles mai apoi de ce. Din câte mi s-a spus, acest resort este unul mediu, cu preţ destul de scăzut.

Din câte am observat, toate resorturile turceşti au proprietăţi impresionante, hectare întregi de pământ şi clădiri care formează de-a dreptul câte un orăşel cu restaurante pe toate gusturile, magazine şi orice îţi poţi imagina că ai avea nevoie.

După 3 zile în mica Rusie, ne-am mutat în Lara, un fel de Mamaia de la noi, la resortul Lara Barut Collection*****. Aici, lucrurile au stat altfel, am ajuns la un alt nivel. S-a văzut diferența de cultură și de servicii din prima clipă. Angajații vorbeau engleza și erau foarte drăguți și serviabili cu toată lumea. Nu am auzit rusă tot la doi pași, ci din contră, am auzit engleză britanică, germană și spaniolă.

Am locuit timp de 2 nopți într-un apartament asemănător cu cel de la Asteria, cu două dormitoare, nu la fel de mari, dar mult mai frumoase. Mobilierul nou și modern, baia cu marmură, au făcut diferența dintre cele două resorturi.

Serviciile au fost incontestabil mai bune, dar și prețul e dublu. Am fost serviți la masă cu băuturi și nu am așteptat după comenzi. Mâncarea a fost cam de două ori mai multă și mai variată decât la primul resort. Am găsit de la pește, fructe de mare, sushi, până la cartofi prăjiți și grătare. Deserturile arătau într-un mare fel. Nu știam ce să aleg, pentru că aș fi mâncat din toate. Baclavaua și kunafa sunt peste tot, de toate felurile și culorile și sunt doar o mică parte din ce oferă resorturile ca deserturi. În fiecare seară, un bucătar porționează și servește clienții cu specialitatea bucătarului. În prima seară a fost o pulpa de vită cam de un metru, coaptă ușor cu mirodenii și legume, iar în a doua a fost un pește cam tot asa de mare, făcut în sare. Mi-a dezosat peștele și m-a servit de parcă i-aș fi salvat viata.

Ce mi-a plăcut aici, pe lângă servicii, a fost terasa pentru adulți. Dacă vrei să stai liniștit să mănânci și să nu fii nevoit să asculți plânsete și crize de copii, ai posibilitatea să te retragi pe terasa pentru adulți, unde copiii nu au voie.

Al treilea resort a fost Swandor Topkapi Palace*****, cel mai plin de turiști resort din cele trei, evident, majoritatea ruși. Aveam impresia că suntem în plin sezon la cât de multă lume era. Am stat și aici două nopți. Cazarea a fost asemănătoare cu celelalte două. Apartament cu două camere, mai mici decât cele anterioare, baie mică, însă totul curat și aranjat.

Restaurantul principal era cât o hală, unde te pierdeai printre felurile de mâncare, care mai de care mai interesante. Am mâncat de la raci, homari și alte fructe de mare, până la chiftele turcești tradiționale din carne de miel. Să vă imaginați că, dacă la primul resort am fost copleșita de câte feluri de mâncare erau, aici am luat-o razna.

Am avut și o zi liberă aici, o zi de stat la plajă și văzut împrejurimile de care ne-am bucurat la maxim. De dimineața, cam de pe la ora 9 până la ora 5 am stat la piscină și am băut cocktail-uri și ne-am prăjit la soare. Partea frumoasă a fost că nu am avut timp să ne plictisim. Mereu se întâmplă ceva. Ba aqua gym, ba concurs pe traseu gonflabil, yoga, pilates, dans cu animatori, etc. Cred că și pentru asta erau așa de mulți turiști aici.

Am ieșit din resort pentru prima dată, de capul nostru, cu un taxi cu șapte locuri și un șofer care ne-a dus în patru bazaruri diferite și ne-a așteptat la intrare până ne-am uitat la toate produsele de “marcă” pe care, într-un final nu le-am cumpărat. Ne-am reprofilat de la “mărci originale” de poșete și haine, la rahat turcesc și suveniruri pentru cei dragi, bineînțeles, la supra preț. Ce m-a impresionat în bazaruri au fost vânzătorii. Sunt așa cum se spune, insistenți până la hărțuire, să te cunoască, să știe de unde ești, ca sa poată să scoată cât mai mulți bani pe produsele lor de “marcă”. Nu vezi prețuri afișate nicăieri, totul se negociază. Din păcate, acest dar al negocierii eu nu l-am primit, așa că m-am abținut, pentru că aveam toate șansele să îmbogățesc un turc cumpărând o simplă poșetă. Toată excursia cu taxiul pe la bazaruri a durat vreo două ore și ne-a costat 20 de euro.

Ce au în comun toate resorturile sunt sistemele all-inclusive sau ultra-all-inclusive (diferența o fac serviciile și băuturile internaționale, din câte am înțeles), mâncarea e copleșitor de multă, au ieșire la mare dar au și piscine proprii, cafeaua nu e foarte bună, decât cea turcească, găsești rahat turcesc la recepție pe o masă rotundă de unde te poți servi oricând și poate cel mai important lucru, nu ai nici o grijă. Sistemul de all-inclusive îți oferă deconectarea totală. De când aterizezi în Turcia și până ajungi din nou acasă, nu ai nici o grija. Ei te duc de la aeroport, te parchează în resort, unde găsești tot ce îți dorești și la sfârșit te duc din nou la aeroport să pleci acasă.

Ce au mai avut cele trei resorturi în comun, au fost spectacolele de seară, dansuri, acrobații, karaoke și mai apoi party-uri cu diferite teme, în aer liber până la 12 noaptea și apoi în clubul resorturilor până în jurul orei 2. Toate resorturile au un restaurant principal, unde mâncarea e cea din sistemul all-inclusive, dar au și alte restaurante a-la-carte, contra cost și doar cu rezervare prealabilă, unde poți să mănânci alte feluri de mâncare decât cele din sistem. Toate au baruri pe plajă și în diferite puncte, îți dau prosoape de plajă în fiecare zi pe baza unui card și nu în ultimul rând, există o gheretă cu o tanti care face plăcinte turcești care se numesc Gozleme, un fel de plăcintă ardelenească umplută cu diferite brânzeturi, cartofi, spanac etc,.

În afară de resorturile în care am stat, am mai vizitat Titanic Mardan Palace*****, cel mai impresionant resort și cel mai extra pe care l-am văzut până acum. Pe lângă faptul că e imens, e plin de obiecte din aur și candelabre din cristal. Găzduiește una dintre cele mai mari piscine în aer liber din Europa și e unul dintre cele mai exclusiviste resorturi din Turcia.

Cel mai mult mi-a plăcut la Calista Luxury Resort*****. E un resort simplu și modern, decorat cu mult bun gust de Casa Versace. Clădirile din resort au fost construite în așa fel încât să nu fie nevoie să taie niciun copac care există deja acolo.

Și președintele Obama a ales Calista în urmă cu câțiva ani când a stat în apartamentul prezidențial, cu ocazia reuniunii G-20.

Am fost și la faimosul Land of Legends unde am vizitat parcul și hotelul. Pe masa de la recepția hotelului nu găsești doar rahat turcesc și aranjamente impresionante de flori, ci jeleuri, acadele, bomboane de toate felurile și ciocolățele. Mereu e forfotă în jurul mesei, unde toată lumea gustă dulciurile. Hotelul e foarte colorat și oriunde te uiți e un detaliu bine gândit care îți ia ochii și te face să te simți ca un copil în preajma lui Willy Wonka.

Hotelul are ecrane gigantice unde te poți juca sau uita la televizor. În fiecare cameră există PS4 și un meniu cu jocuri pe care le poți comanda la orice oră. După o vizită scurta a hotelului am fost duse în parcul de distracții. Aici am găsit de la piscinele clasice, la piscine cu valuri artificiale, infinity pool, trenulețe și roaller-costere, dintre cele mai înfricoșătoare. Le-am experimentat pe toate și am încheiat cu un spectacol cu delfini și morse care dansează pe muzica lui Michael Jackson.

În două zile diferite am fost și în croaziere pe mare cu două yachturi, unul mai mic, unde m-am simțit ca într-un videoclip al lui Jay-Z cu celelalte colege jurnaliste și încă unul mai mare unde am fost tot grupul și unde s-a lăsat cu dansat și multă bere.

Am plecat din Antalya după o săptămână, cu trei resorturi experimentate și bifate și încă patru vizitate, două croaziere și una bucată Land of Legends. Am rămas plăcut impresionată de Turcia și de ce oferă ea. Sunt conștientă că e posibil ca meritul acestei experiențe frumoase să fie de fapt acest info trip organizat de Need Tour, pentru că toată lumea încearcă să te impresioneze ca să le faci reclamă bună, dar voi vedea dacă e așa sau nu, în septembrie, când o sa merg în Turcia nu într-un info trip, ci ca un simplu turist.

Autor: Anca Bumb

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More