Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Anvelope de iarnă: De când trebuie montate cauciucurile de iarnă

1 112

Cum vremea a început treptat să se înrăutățească, puteți să vă gândiți serios la montarea cauciucurilor de iarnă, chiar din luna octombrie.

Amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 și 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 945 și 2.100 de lei.

„Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică”, a declarat pentru Promotor Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

În plus, acești conducători auto riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație.

Toți proprietarii de autoturisme din România sunt obligați, începând cu iarna anului 2011, să utilizeze în sezonul rece cauciucuri de iarnă.

Nu există o anumită dată calendaristică stabilită în lege de la care montarea cauciucurilor de iarnă să fie obligatorie, cu toate că legea referitoare la aceste prevederi a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011. Astfel, dacă veți merge cu autoturismul la munte sau în zone unde a nins deja fără să fi montat penuri de iarnă, riscați să fiți amendat.

Pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicat marcajul „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele all-season) dacă au unul dintre marcajele respective pe ele.

Poliţia Română reaminteşte că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor poliţiştilor rutieri şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Bogumil spune

    deci ptem linistiti sa circulam cu anvelope M+S indiferent de perioada calendaristica iar pt gheata sa montam lanturile de ce credeti ca din dotare de noua orice masina vine echipata cu anvelope mixte- all season ?Tocmai pt ca noul vehicul sa intampine orice fel de carosabil…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More