Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aparat RMN nou la Spitalul de Copii Cluj-Napoca

0 177

spitalul de copii cluj

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Horațiu Cătărig, a inițiat, în vederea adoptării în cadrul ședinței ordinare a deliberativului clujean din data de 25 mai 2015, un proiect de hotărâre privind finanțarea achiziționării unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea forului administrativ județean.

Achiziționarea unui RMN pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii va genera beneficii multiple pentru pacienți și pentru personalul medical, fiind importantă din mai multe considerente. Primul dintre acestea se referă la faptul că unitatea medicală în cauză nu dispune, în acest moment, de mijloace imagistice moderne și de calitate, adaptate cerințelor și rigorilor din țările dezvoltate, în laboratorul de imagistică al spitalului efectuându-se doar examinări ecografice și explorări radiologice convenționale, de cele mai multe ori insuficiente pentru formularea unui diagnostic de acuratețe, în acord cu standardele medicale acceptate la nivel internațional.

În al doilea rând, Spitalul de Copii este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate din țară, la serviciile acestuia apelând pacienți din peste 85% dintre județele țării. Acest fapt se datorează în special activității medicale complexe de diagnostic, tratament, supraveghere și recuperare medicală pentru copiii cu vârste între 0 și 18 ani, aici realizându-se un număr record de internări anuale — peste 30.000.

Totodată, în acest moment, în sistemul medical de stat clujean, există un singur RMN — la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, astfel încât acest aparat ajunge să fie suprasolicitat iar pacienții să aștepte un timp îndelungat pentru o examinare cu rezonanță magnetică.

”Sănătatea reprezintă bunul cel mai de preț al omului, iar acest deziderat nu se poate realiza fără un sistem medical performant, dotat cu aparatură medicală de ultimă generație. Tocmai din acest considerent, am inițiat acest proiect de hotărâre în vederea realizării unui program multianual de finanțare a Spitalului de Copii pentru achiziționarea unui RMN capabil să realizeze un diagnostic imagistic de mare acuratețe, cu minimă invazivitate și cu reducerea la minimum sau chiar evitarea iradierilor pentru copii. În acest context, având în vedere contribuția directă pe care acest gen de investiții o are în ceea ce privește salvarea vieții pacienților, îmi reafirm susținerea fermă pentru necesitatea conceperii unui program eficient și complex de dotare cu aparatură medicală performantă a tuturor spitalelor clujene, astfel încât, în perioada următoare, voi iniția discuții cu managerii acestora pentru identificarea de surse de finanțare concrete în acest sens’, a declarat Horațiu Cătărig.

Cu ajutorul acestui nou RMN, pacienții vor fi investigați mult mai prompt, la costuri mult mai scăzute decât dacă ar apela la clinici private. Nu în ultimul rând, în cadrul examinărilor cu rezonanță magnetică specifică populației pediatrice sunt stabilite anumite protocoale medicale, iar în cazul de față, când intervențiile de acest gen sunt redirecționate către Spitalul Clinic Județean de Urgență, pacientul copil trebuie să fie însoțit de către un anestezist.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More