Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aplicații pentru mobil, dezvoltate de programatori clujeni, premiate la NASA Space Apps Challenge

0 375

O echipă de programatori clujeni a prezentat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor. Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot anunţa dacă sunt în pericol sau au nevoie de ajutor.

Aplicaţia ”Slide Scape” monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.

„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat pentru Mediafax Aurelian Cotuna, membru al echipei de programatori care a dezvoltat aplicația.


Unsprezece echipe formate din peste 100 de programatori, web designeri şi specialişti în marketing au lucrat, timp de 48 de ore, la realizarea unor aplicaţii pentru cea de-a doua ediţie de la Cluj a „NASA Space Apps Challenge”, concurs care s-a desfăşurat în peste 200 de oraşe din lume şi care este recunoscut drept cel mai mare ”hackathon” de pe mapamond.

”La această ediţie am avut peste o sută de persoane înscrise numai la Cluj. Au fost 11 echipe care au realizat aplicaţii pe teme precum Dicţionarul Pământului, Pământul, planeta noastră, Când alunecările de teren se întâmplă, Unde este apa?, Unde este răsăritul?, Trăieşte inteligent, dar şi o temă care în vedere industria aeronautică. Am avut aplicaţii care ajută la descoperirea persoanelor blocate în urma unor fenomene naturale, aplicaţii care ajută în domeniul agricol, aplicaţii de alertă pentru fenomene naturale, am avut o echipă care a realizat o aplicaţie care evaluează eficienţa celulelor fotovoltaice şi multe altele. Cele trei echipe propuse pentru competiţia globală vor intra într-o competiţie cu aplicaţii alese din celelalte peste 200 de oraşe în care acest hackathon se desfăşoară. Apoi, juriul NASA va alege câteva echipe care vor participa la o expediţie NASA, la Cape Canaveral”, a declarat Cristian Dascălu, organizator al evenimentului, conform News.ro.

NASA Space Apps Challenge cluj-2

În urma acestui eveniment, trei echipe de programatori clujeni s-au calificat pentru competiția internațională.

Alături de echipa care a dezvoltat aplicaţia ”Slide Scape”, o altă echipă calificată a fost cea care a realizat aplicația ”Icarus”.

„Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce ale panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă de timp, ultimii 12 ani, de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine un kW pe zi. De asemenea, aplicaţia are şi parte de previziune meteo”, a precizat unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus, Ionuţ Balazs.

NASA Space Apps Challenge cluj icarus

Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.

O a treia aplicație premiată, de această dată cu premiul publicului, este ”Agrialert” dezvoltată de echipa Space Cats, prin care fermierii sunt anunțați cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul. Prin intermediul acesteia, fermierii sunt înregistrați în sistem și vor primi avertizări prin SMS cu mult timp înainte de producerea unor fenomene meteo periculoase, astfel încât să-și poată proteja culturile agricole sau animalele din ferme.

NASA Space Apps Challenge cluj robin molnar

”Îşi propune să ajute micii fermieri, pe care să îi anunţe din timp cu privire la fenomenele meteo care ar putea dăuna culturilor lor. Ne propunem să îi ajutăm să îşi păstreze cât mai mult din recoltă, în condiţiile în care vremea pune uneori probleme. Alertarea se face printr-un sistem în care oamenii se înregistrează online în aplicaţie şi pot fi alertaţi prin mail sau prin sms cu privire la eventualele pericole. În principiu, varianta prin mail va conţine şi sfaturi inginereşti care să îi ajute pe oameni să reacţioneze corect atunci când sunt probleme”, a precizat Robin Molnar pentru News.ro.

La concursul de programare care a avut loc sâmbătă şi duminică la Cluj-Napoca au participat circa 100 de persoane care au concurat în cadrul a 11 echipe. Competiţii similare au avut loc la Bucureşti şi Timişoara, iar primele două aplicaţii câştigătoare precum şi cea premiată de public din fiecare oraş vor fi înscrise în concursul global NASA.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More